El Jutjat Penal 1 de Manresa ha condemnat per un delicte d'odi un jove de Navàs, Iván C. C., que va insultar, agredir i amenaçar de mort un menor d'edat per la seva condició transsexual. El navassenc ha estat sentenciat a sis mesos de presó, pena que no haurà de complir si paga 1.080 euros de multa, 500 euros d'indemnització a la víctima i no torna a delinquir durant un període de dos anys.

L'acusat, que ha estat condemnat també per un delicte lleu d'amenaces, no podrà aproximar-se ni comunicar-se amb la víctima durant dos anys i mig. El dia del judici, celebrat la setmana passada, el processat va reconèixer davant de la jutge l'autoria dels fets, de manera que la seva defensa va poder pactar una pena de conformitat amb la fiscalia, que era l'única part acusadora en el procés.

Els fets van tenir lloc entre el setembre del 2016 i el febrer del 2017, quan la víctima tenia entre 16 i 17 anys i, per tant, era menor d'edat. Segons la sentència, que recull el relat dels fets de la fiscalia d'odi, l'acusat, mogut per una actitud de «profund menyspreu i rebuig cap a les persones transsexuals», va atemorir diversos cops la víctima amb la seva actitud violenta i imprevisible, i proferint-li insults com «maricona de merda» i «transsexual de merda».

En aquest context, la sentència relata dos episodis concrets en què l'acusat va agredir físicament la víctima. El primer cas va succeir en un descampat proper a Navàs, on el processat, mentre li proferia insults i amenaces de mort, li va intentar propinar una puntada de peu a la cara, cosa que no va aconseguir gràcies a la intermediació de terceres persones.

El segon cas va tenir lloc, de nit, al carrer de la víctima, a qui l'acusat va agafar per la samarreta, a l'altura del pit, i li va proferir els insults habituals. Malgrat que altres persones van intentar que l'acusat aturés la seva actitud, Iván C. C. va continuar amenaçant la víctima dient-lo: «Deixa'm, que tinc moltes ganes d'enxampar-lo; ja ho faré tot sol, et mataré a tu i a la teva família». En aquell moment, el va agafar pel coll i li va clavar diverses bufetades.

La sentència constata que aquesta situació va sotmetre la víctima a un estat de neguit i d'ansietat, per la qual cosa estableix que l'acusat la indemnitzi amb 500 euros pels danys morals.

A banda de les multes i de l'ordre d'allunyament, la sentència també inhabilita l'acusat a treballar en cap professió de l'àmbit docent, esportiu o d'oci, durant un període de temps de cinc anys i mig.