Amb motiu del vintè aniversari del gran incendi del Solsonès i del Bages, els Bombers de la Generalitat organitzen per a demà i dissabte a Solsona una jornada de debat sobre incendis forestals, en què participaran experts internacionals. La jornada tindrà per títol «Vint anys del gran incendi del Solsonès. Hem fet prou perquè no torni a passar?» i se celebrarà a la sala d'actes del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

L'acte s'organitza a partir de la premissa que, dues dècades després d'aquell gran incendi, els cossos de Bombers d'arreu del món comencen a fer front a una nova generació d'incendis, més ràpids, més intensos i amb un comportament més imprevisible.

Els últims episodis de grans incendis a Portugal i a Grècia, amb una important xifra de víctimes i de persones afectades, ha fet aflorar noves preguntes. Per exemple, cap on s'han d'adreçar els nous esforços, si en més maquinària i personal, o en una planificació més gran en la gestió del territori.

La jornada intentarà respondre aquestes preguntes, amb l'assistència de professionals d'arreu del món. Entre d'altres, hi participaran bombers de Portugal i del Regne Unit i experts de diferents universitats, a banda de responsables dels Bombers de la Generalitat. Alguns dels temes que es tractaran són l'efecte del canvi climàtic en el paisatge i en el risc d'incendis, les zones prioritàries de gestió i tractaments de prevenció de focs a Catalunya, l'impacte dels grans focs al territori.