Dos responsables de Fibras Hiladas Esteva S.A., al municipi d'Avià, han estat condemnats a un any i mig de presó per la mort d'un treballador, que va caure d'un fals sostre de les instal·lacions de l'empresa. Els acusats no hauran d'entrar a cap centre penitenciari perquè la pena és inferior a dos anys i, per tant, el magistrat ha suspès la pena de presó a canvi que no cometin cap delicte durant aquest temps.

Els dos acusats són el gerent de l'empresa, Jordi Comellas, i el director, Joan Coma, que han estat condemnats per un delicte contra els drets dels treballadors, per no haver previngut l'operari en matèria de riscos laborals, que ignorava els perills i les mesures de precaució per garantir la seva integritat física. Els dos acusats van reconèixer en el judici que no havien format l'operari en riscos laborals per dur a terme les seves tasques. D'aquesta manera, el lletrat de la defensa ha pactat un acord de conformitat amb la fiscalia, que inicialment demanava una pena de quatre anys per a cada un dels responsables de l'empresa.

Els fets van tenir lloc el 16 de març del 2015, quan el director de l'empresa va encarregar a l'operari que canviés els tubs que connectaven dos dipòsits ubicats a la teulada de la nau industrial. El treballador es va situar en un fals sostre que, mentre estava manipulant els tubs, es va trencar. Va caure des d'una alçada de cinc metres.

La sentència, emesa pel Jutjat Penal número 2 de Manresa, deixa clar que s'hauria pogut «evitar la mort» del treballador, i que «el risc greu, previsible i imminent en què es va exposar s'hauria pogut neutralitzar, si s'haguessin instal·lat equips i mitjans que garantissin l'accés segur o s'hagués proporcionat al treballador un sistema anticaigudes amb un dispositiu d'ancoratge fixat a l'estructura». Per al jutge, una de les funcions dels acusats era, precisament, la de «prevenció laboral» i «el control, desenvolupament i execució dels treballs de l'operari» i, per tant, haurien d'haver «identificat els riscos» i haver dotat l'empleat dels mitjans necessaris per dur a terme la tasca que se li havia encarregat.

Els dos responsables de l'empresa d'Avià també es deslliuren de les altres penes que reclamava la fiscalia. Inicialment, el ministeri fiscal demanava una indemnització de 100.000 euros, però finalment no hauran d'aportar aquesta quantitat perquè la família de la víctima ha renunciat a la responsabilitat civil. En aquest sentit, només hauran de sufragar les despeses del procés judicial.

La fiscalia també demanava, en el seu escrit, la inhabilitació per exercir tasques de direcció i administració empresarials als dos responsables durant un període de cinc anys. La sentència no fa esment a aquesta qüestió i no els incapacita per liderar el negoci.

El treballador no estava contractat directament per l'empresa d'Avià, sinó que formalment era autònom, tot i que treballava exclusivament per a Fibras Hiladas Esteva S.A. des de feia dos anys. Durant aquest període, l'empleat anava tres cop per setmana, com a mínim, a treballar.