El Col·legi d'Advocats de Manresa, que representa els 50 ferits per les càrregues al conjunt dels cinc col·legis afectats del Bages, presentarà un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra la denegació de l'Audiència de Barcelona de continuar investigant les càrregues de Callús, de Castellgalí i de Fonollosa (en aquest últim cas, exceptuant la possible detenció il·legal d'un veí, que sí que continuarà instruint-se).

Així ho va anunciar ahir a Regió7 el coordinador dels advocats voluntaris que porten la causa de l'1-O al Bages, David Casellas, que, tot i així, es va mostrar satisfet que l’Audiència hagi ordenat seguir les investigacions del Quercus i de Fonollosa (a l'espera de conèixer la resolució de l’únic recurs pendent, el de l'escola Joncadella de Sant Joan).

«L'Audiència de Barcelona ha dit que cal seguir investigant i practicar totes les diligències demanades, per acabar de depurar les possibles responsabilitats, arran de la força policial que es va exercir al Quercus i a Fonollosa», va expressar Casellas. Tot i així, va afegir, «no entenem que no s’acordi el mateix en el cas de Callús i de Castellgalí, i que es deneguin diligències que havíem demanat inicialment, quan vam presentar la denúncia, i que en aquell moment es van acceptar», assenyala.

Per això, explica Casellas, «en els propers dies presentarem un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, tot al·legant vulneració del dret de defensa, ja que creiem que no se’ns pot denegar la pràctica d’unes diligències que, al principi, se'ns havien reconegut per part del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa».

El Col·legi d'Advocats és conscient que el Tribunal Constitucional pot trigar molt temps a pronunciar-se i que, quan ho faci, pot ser en sentit negatiu. Tot i així, assenyala Casellas, «és un tràmit necessari per poder acabar presentant un recurs a Estrasburg». Segons constata, «el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat diverses vegades el fet de no investigar denúncies contra accions del que es coneix com a violència institucional».

Sobre el diferent criteri que han seguit els cinc jutges de la secció cinquena de l’Audiència a l’hora de valorar els recursos, Casellas expressa respecte. «Són diferents magistrats, però s’ha de respectar la independència de tots ells». De tota manera, deixa clar que, «per a nosaltres, no hi ha cap distinció entre un col·legi i un altre, tenint en compte que, a tots els llocs, la resistència de la gent va ser passiva, no violenta i totalment pacífica». Segons assenyala, «la gent, bàsicament, el que feia era protestar i manifestar-se. I, per tant, havien de prevaldre els drets fonamentals d’aquestes persones, per sobre del mandat judicial, que es podia perfectament complir sense causar cap lesionat».