L'Audiència de Barcelona, en la resolució en què ordena continuar investigant les càrregues de l'1-O a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, considera que «no va existir proporcionalitat» entre l'actuació de la Guàrdia Civil i l'objectiu que buscava, que era el d´aturar la votació a l'interior del centre, en compliment de l´ordre del TSJC.

«Els comandaments policials haurien d´haver valorat que, per aconseguir el seu objectiu, era altament probable lesionar alguns dels ciutadans, com així va succeir en un nombre de 14 ferits, i, a més, amb un possible deteriorament de la imatge de les institucions», recrimina l´Audiència al cos policial.

Segons afegeix la resolució, impedir la votació al Quercus suposava fer complir la llei, però, tot i així, no passava res si no s´aconseguia retirar les urnes: «Si hagués continuat la votació, el seu resultat no hauria tingut les conseqüències jurídiques preteses pels organitzadors, perquè era una votació antijurídica, cosa que, per descomptat, sabia la força actuant». Per demostrar-ho, l´Audiència assenyala que «en altres llocs de Catalnya no hi va haver actuacions policials, les votacions es van realitzar i es van subministrar resultats, sense cap conseqüència jurídica».

Per emetre aquesta resolució sobre el Quercus, l´Audiència assegura que ha analitzat totes les actuacions, les declaracions dels testimonis, els informes forenses dels catorze lesionats i les gravacions de vídeo existents. «No sembla que l´actuació policial s´iniciés mitjançant l´obligada informació, avís i requeriment als congregats», asse-nyala l´Audiència, referint-se al fet que els guàrdies civils no van adreçar cap paraula als veïns, abans de començar a carregar. Segons retreu la resolució, els agents «van començar a colpejar amb les porres de forma sorpresiva». I constata que, després de retirar l´urna, els agents no van tancar el centre.