Els Bombers alerten que a Catalunya es poden declarar grans incendis, com els de Portugal i Grècia, i que el canvi climàtic els obliga a estar més preparats. Ahir va tenir lloc al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, a Solsona, la primera de les jornades organitzades pel cos per debatre, 20 anys després del gran incendi del Bages i el Solsonès, els reptes en matèria d'incendis forestals.

En una de les ponències, Xavier Castro, del Servei de Prevenció d'Incendis, mostrava amb gràfics i mapes com el clima mediterrani està guanyant terreny davant de l'atlàntic a la Catalunya interior. Incendis com els de Grècia, aquest estiu, o els de Portugal, el 2017, podrien declarar-se a Catalunya. «Les condicions s'han donat, però fins ara els hem contingut al límit», advertia el cap del GRAF, Marc Castellnou, que va afegir que «abans que sortim del rang de solució hem d'aprendre dels seus incendis per aplicar-ho aquí». Castellnou, que va participar a les jornades, va insistir que els focs greus dels últims anys s'han declarat en indrets on fins i tot els cossos d'emergències estaven «més formats». I remarcava que «a nosaltres ens pot passar».

Castellnou es va mostrar contundent i va remarcar que «cal preparar-nos». «Fins ara hem tingut la capacitat de mantenir la iniciativa al nostre costat però la iniciativa es pot perdre», va dir. Posant com a exemple els grans focs de Portugal, el Canadà, Grècia o Xile, el responsable dels GRAF va insistir en el fet que «no és que siguin més dèbils» i, «com que ens pot passar, hem d'agafar el coneixement poder donar la nota».

La jornada tècnica celebrada ahir va tenir la presència de professionals de diversos països que ja estan vivint el que es coneix com a incendis de sisena generació, és a dir, que cremen amb molta més intensitat i tenen un comportament més imprevisible. «Cal preparar la prevenció de manera global», apel·lava el responsable dels Bombers, que va remarcar que cal dotar-se de les eines necessàries «per veure'ls a venir».