Una confusió va provocar divendres passat, durant l'enterrament d'un difunt al cementiri de Navarcles, l'obertura d'un nínxol erroni, que pertanyia a una altra família del poble, i el trasllat de les restes òssies que acollia. L'Ajuntament, que ja ha pogut reparar els fets, demana «disculpes» a la família afectada i atribueix l'error a una comunicació incorrecta del número de nínxol.

El cas, segons van precisar ahir fonts municipals a Regió7, es va produir divendres al matí. Després de celebrar-se el funeral a l'església de Navarcles, la família d'un difunt es va desplaçar fins al cementiri municipal, amb l'objectiu de donar-li sepultura. En arribar-hi, els familiars van descobrir que el nínxol que els operaris havien obert per acollir el fèretre no era de la seva propietat.

En realitat, segons fonts municipals, hi havia hagut un error en la comunicació del número de nínxol: la família del difunt acomiadat divendres havia entregat a la funerària el número del nínxol erroni, perquè és el que havia posseït feia anys el seu familiar. L'home, però, l'havia venut feia temps a una altra família i havia comprat un nou nínxol. És el lloc on divendres se li havia de donar sepultura, cosa que es va poder acabar fent, un cop es va descobrir l'error.

Al nínxol erroni, però, els operaris ja havien dut a terme tot el procés habitual en aquests casos. En concret, durant el matí, abans de l'arribada dels familiars del funeral, van obrir el nínxol i, en descobrir que ja hi havia un antic fèretre a l'interior, van retirar-lo a l'exterior. Tot seguit, van obrir el taüt i, tal com es fa en aquests casos, van traslladar a un sudari (un embolcall de dimensions més reduïdes) les despulles, que perta-nyien a un navarclí mort fa més de dos anys. L'objectiu era que el nínxol acollís tots dos cadàvers, ja que es donava per fet que eren membres d'una mateixa família. Els operaris, a més, van eliminar el fèretre antic.

En descobrir-se els fets, l'Ajuntament va alertar de seguida de l'error a la família perjudicada, motiu pel qual es van viure moments de forta tensió al cementiri entre els responsables municipals i els familiars. Els Mossos, fins i tot, tenen constància d'una alerta telefònica, tot i que no van haver d'acudir al lloc perquè van constatar que ja hi havia el vigilant municipal, que va ajudar a mediar.

Per reparar l'error, l'Ajuntament va oferir a la família afectada un nou taüt, al qual es van traslladar les despulles que havien estat reubicades al sudari. L'endemà mateix, dissabte, el nou fèretre va ser sepultat al nínxol.

«Demano disculpes per aquest error. És una cosa que no ens havia passat mai», lamentava ahir a aquest diari l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer. «Ens agradaria poder fer-ho, però és difícil reparar el dolor que causa un fet així», va afegir Ferrer.

Malgrat atribuir l'error a la comunicació incorrecta del número de nínxol, l'alcalde es va comprometre a revisar el procediment perquè un fet així «no es torni a produir», per exemple, comprovar que els números de nínxol aportats per les famílies corresponguin realment amb la propietat real. «En aquest cas, la família va entregar el títol del nínxol antic, que el difunt encara guardava a casa, malgrat que ja se l'havia venut feia anys», explica.