Enviar els resultats d'un electrocardiograma a l'hospital de destí des de la mateixa ambulància on s'ha practicat la prova a un afectat per un infart. O consultar telemàticament, des de la mateixa unitat del Sistema d'Emergències de Catalunya (SEM), l'historial clínic del pacient per saber des de tots els seus antecedents fins a la dosi d'adrenalina que necessita.

Són només dues de les nombrosíssimes possibilitats que permet el programari informàtic que acaba d'estrenar el SEM per a totes les seves ambulàncies, i que a la Catalunya Central es va desplegar ara fa tot just una setmana.

El sistema consisteix en un software, batejat com a Estació Clínica d'Emergències, on s'accedeix a través de tauletes electròniques, a disposició de totes les ambulàncies. El dispositiu substitueix així el paper i bolígraf i algunes comunicacions telefòniques.

«Ho considero el salt qualitatiu més important que ha viscut el SEM els últims deu anys», assegura Josep Maria Soto, cap de l'organisme a la Catalunya Central, on s'han format més de 500 professionals i on la nova aplicació s'ha estrenat en 34 unitats. «Guanyem en qualitat, en seguretat i en preservació de les dades», afegeix.

Aquests darrers dies, el personal del SEM del Bages, el Moianès, el Berguedà, el Solsonès i Osona ja han començat a utilitzar el sistema, que es va desplegant gradualment per tot Catalunya. «És una bona eina per comunicar-se amb els companys de l'hospital que rebran els pacients que tu estàs atenent», explica Joan Quintana, metge manresà del SEM, que aquests dies ja ha utilitzat la tauleta en molts casos, com dues insuficiències cardíaques greus que hi ha hagut al Bages. «Ara tenim tot un big data a les ambulàncies. Fins ara, ja hi era als hospitals, però no a fora. Havíem d'escriure els informes a mà i després escanejar-los un a un», afegeix.

Ara, en canvi, a través del nou software de la tauleta, els metges i infermers del SEM omplen in situ el full assistencial, en què especifiquen què passa al pacient, quines són les seves constants vitals, quines lesions presenta o quina medicació li han administrat.

En els casos de pacients crítics o que hagin tingut un ictus o un infart, els professionals del SEM ja poden enviar l'informe telemàticament a l'hospital de destí, abans que hi arribi l'ambulància. Aquesta comunicació de dades clíniques és especialment útil en els casos en què el temps de trasllat és ampli, com per exemple el de pacients greus de la Catalunya Central que han de ser traslladats a algun hospital de Barcelona. D'aquesta manera, els metges i infermers dels centres hospitalaris tenen coneixement de les condicions en què es troba l'afectat, alhora que els permet treballar en el cas i accedir a la seva història clínica, la qual també és compartida pel SEM a les seves tauletes.

Amb la incorporació d'aquest nou programari, no només queda digitalitzat l'informe assistencial i s'evita el paper, sinó que s'obté una millora de la seguretat del pacient, segons fa ressaltar el SEM. La informació que conté és més detallada i completa, ja que el programa incorpora alertes amb indicacions en l'exploració del pacient i en algunes patologies definides. L'informe digital del SEM queda desat a la història clínica del pacient, i posteriorment pot ser consultat pels metges i infermers de tots els hospitals públics, com també pel mateix pacient, a través del portal La Meva Salut.

«És molt important que puguem consultar la informació d'un pacient, ja fins i tot abans d'arribar a un servei», explica Joan Quintana. «Tens molts paràmetres per atendre: saber si és al·lèrgic a algun producte, que no et quedi al tinter algun antecedent patològic rellevant de cara a un possible tractament de procés agut...», afegeix Quintana.

Per la seva banda, Soto destaca que el desplegament a la Catalunya Central «ha estat un èxit» i que s'ha fet de forma coordinada amb els hospitals, els serveis d'Urgències i els CAP. «En pocs dies, els resultats d'aplicació i els resultats òptims han estat superiors al 99%», afirma el cap de la regió.