Tècnics d'Adif van revisar el talús desprès a Vacarisses aquest dilluns al migdia, segons fonts de l'ens gestor d'infraestructures. Segons han explicat, en aquest punt es van dur a terme diverses actuacions entre el 2016 i el 2017 que van consistir en el desbrossament, neteja de vorals, en la col·locació de malles i feines de consolidació del terreny, a més de la construcció de canalitzacions, entre d'altres. En total, les obres van tenir un cost de dos milions d'euros. Les revisions d'Adif es fan "contínuament", segons fonts de l'ens gestor d'infraestructures, i en el cas d'aquest dilluns no es va observar ni sospitar de cap anomalia, tot i alguns vídeos publicats a la xarxa en què es veu gran quantitat d'aigua caient prop de les vies corresponent al cap de setmana.

De fet, d'acord amb el protocol, els maquinistes que passen per la zona i tenen la mínima sospita d'algun element que pugui posar en risc la seguretat dels trens i passatgers han d'avisar al Centre de Control perquè activi el personal de manteniment i es prenguin altres mesures com la limitació temporal de la velocitat en aquest punt o en última instància la interrupció del servei en aquest punt.

Es tracta de la quarta esllavissada en aquest tram de la línia R4 de Rodalies, abans C-4, després d'un primer l'any 1991, tot i que no es va produir cap descarrilament; un segon al març del 2009 un altre tren va sortir-se de la via per una esllavissada, en aquella ocasió sense causar ferits i al gener del 2011 un tren amb 42 passatgers va descarrilar a l'estació de Vacarisses-Torreblanca i va causar onze ferits lleus, entre ells el maquinista.

El balanç de l'accident del tren de l'R4 d'aquest matí ha estat d'un mort, cinc ferits de poca gravetat, 44 lleus i 83 il·lesos, segons ha informat el conseller d'Interior, Miquel Buch. El sinistre s'ha produït entre les estacions de Vacarisses i Vacarisses Torre Blanca i han descarrilat quatre dels sis vagons després que la caiguda del talús, que hauria trencat la malla protectora.

Fins al lloc, s'hi han desplaçat, entre d'altres, el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers de Territori i Sostenibilitat i Interior, Damià Calvet i Miquel Buch, respectivament. També s'espera l'arribada de la presidenta d'Adif, Isabel Pardo, aquets migdia procedent de Brussel·les, i del president de Renfe, Isaías Táboas.