El divuitè detingut per la brutal agressió neonazi contra diferents joves davant la sala Stroika de Manresa el 2012, Pedro M. M., va negar ahir, davant del jutge, la seva implicació en el cas i va negar fins i tot haver acompanyat al Bages la resta d'acusats el dia dels fets. No obstant això, l'home que el va delatar l'any 2014, un excompany de feina seu, es va ratificar ahir en la seva declaració. A més, els Mossos van confirmar que van identificar Pedro M. M. com un dels deu components del grup que, després dels fets, van anar a fer un entrepà a un bar del Pont de Vilomara, on van ser enregistrats per la càmera de seguretat.

Pedro M. M., veí de 46 anys de la Canonja (Tarragonès), va declarar ahir com a acusat a l'Audiència de Barcelona, quatre anys després de la seva identificació i detenció pels fets, que es va produir pocs mesos després d'haver-se celebrat el judici a la resta de processats. Aquell judici va acabar amb deu condemnats a penes entre 16 i 19 anys de presó i amb sis absolts. Un dissetè implicat, menor d'edat, també va ser condemnat. Ara, Pedro M. M. s'enfronta a una petició de la fiscalia de 23 anys i 3 mesos de presó.

El ministeri públic considera que el dia dels fets, el 23 de març del 2012, Pedro M. M. es va desplaçar al Bages amb el cotxe dels altres tres processats tarragonins, dos dels quals van quedar absolts (perquè no van participar en l'agressió tot i haver acompanyat els autors), i el tercer és el menor que sí que va ser sentenciat. Segons la fiscalia, després dels fets, Pedro M. M. no va tornar a Tarragona amb el cotxe dels tarragonins, sinó que va acudir a un bar del Pont de Vilomara amb nou neonazis més del grup. Ell, però, segons la fiscalia, és l'únic dels deu homes gravats per la càmera del bar que inicialment no va ser identificat pels Mossos, tasca que sí que es va poder fer l'any 2014.

En la seva declaració d'ahir, Pedro M. M. va assegurar que la tarda dels fets es va quedar a Tarragona, i que va anar a casa després de treballar. Malgrat que el fiscal li va recordar que aquella tarda consten trucades des del seu mòbil a altres acusats, el processat va negar haver trucat a ningú i va afirmar que es va deixar el telèfon a la furgoneta de l'empresa, on també treballava un dels implicats. A més, va negar haver tingut mai simpaties amb grupuscles feixistes, tot i les proves que van trobar els Mossos al seu ordinador. «Jo mai no he estat relacionat amb grups d'extrema dreta», va dir ahir.

Pedro M. M. va afegir que no es reconeix en les imatges del bar del Pont. «És impossible que sigui jo», va exclamar. L'home que surt a la gravació amb el seu aspecte té el cap rapat i calvície a la coroneta. Ahir, Pedro M. M. es va presentar a judici amb el cabell crescut, però amb la coroneta ben visible. «A la meva vida he tingut èpoques de tot: des d'anar rapat fins a tenir la cabellera fins a la cintura», va afirmar ahir, i va afegir que, fa sis anys, «tenia més cabell a la coroneta que ara», per intentar desmentir així que pugui tractar-se de l'home del vídeo.

«Parlava més del compte»

Pedro M., però, va ser desmentit ahir pel testimoni tarragoní que, fa quatre anys, va incriminar-lo. Es tracta d'un company de feina que tenia relació amb ell i altres implicats. El 2014, va denunciar als Mossos haver estat extorsionat per alguns dels neonazis perquè ajudés a pagar les seves defenses en el judici. Ahir, davant del tribunal, va precisar que, en realitat, no l'havien extorsionat perquè pagués, sinó perquè li reclamaven 5.000 euros que creien que s'havia embutxacat (cosa que ell negava).

En tot cas, quan va denunciar les coaccions, va revelar als Mossos que un dels extorsionadors, Pedro M. M., era un dels participants en els fets de la Stroika de Manresa. Segons va declarar ahir en el judici, el mateix Pedro M. M. li ho va confessar personalment un any abans. També ho sabia per boca de dos processats, Javier C. M. i Alberto F. F., que li havien manifestat directament la seva preocupació perquè Pedro M. «parlava més del compte amb la gent». A preguntes de la defensa, va argumentar ahir el seu silenci durant dos anys «perquè era gent perillosa» i va fer notar que, quan va fer el pas, «l'operació policial» contra ells ja havia conclòs.

Un jove va resultar ferit crític

El judici continuarà avui amb la declaració de més testimonis. Els fets, provats en la sentència del 2014, van tenir lloc la tarda del 23 de març del 2012, quan divuit neonazis de diferents punts de Catalunya es van reunir a Terrassa, per anar junts a la sala Stroika de Manresa, que acollia un concert antifeixista. Un cop allà, van seleccionar aleatòriament víctimes i van agredir sis joves que eren al carrer i en un cotxe. A un dels nois, el van agredir greument, amb cops al cap mitjançant barres de ferro. El noi va resultar ferit crític i va salvar la vida gràcies a la ràpida intervenció del SEM.