«De sobte, ha començat a trontollar el tren i ens hem adonat que hem trepitjat alguna cosa i que, a més, ho anàvem arrossegant. A partir d'aquí, s'ha quedat tot fosc». Aquest és el testimoni d'una de les passatgeres manresanes, Rosa González, que viatjava en el tren descarrilat a Vacarisses. Ella i una quinzena de viatgers més han estat evacuats en autobús fins a l'estació de Renfe de Manresa, on han estat atesos pel SEM i pel personal de la companyia.

«De seguida, en deu minuts, han vingut els bombers i les emergències, que ens han tret del vagó», ha afegit González, que viatjava amb la seva parella, Josep Maria Serra, tots dos als últims vagons. «Ens han evacuat del tren bastant ràpid. I, després ens han acompanyat a peu fins a la carretera, per agafar el bus. Anàvem a Barcelona, a treballar, però hem decidit que avui havíem de païr el que ens havia passat», han afegit.

«La por sempre la portes a sobre»

Al mateix tren, en el tercer vagó, també hi viatjava un altre manresà, Jaime Olivares, que es desplaçava a Sabadell sud, per treballar. «De cop hem començat a trepitjar com pedres, i han començat a saltar. El primer vagó ha descarrilat i els demés, també. I es clar, la por sempre la portes a sobre», ha explicat Olivares, un cop arribat a l'estació de Renfe de Manresa en bus. Ell també ha decidit no anar a treballar i retornar al Bage.s

«Estàvem a les fosques i hem anat a ajudar en tot el que he pogut, perquè hi havia molta gent amb mal d'esquena», afegeix Olivares. Tant ell com González expliquen que, un cop a l'exterior, han vist els ferits i la víctima mortal. «Estava a fora, al costat del tren. Hi havia portes trencades a terra i tot», ha manifestat. «Ha estat fort, perquè estaves tan tranquil al tren i, de cop, se'n va la llum i, clar, la por és inevitable».