Un veí de 36 anys de Castellbell i el Vilar, de nacionalitat espanyola, és la víctima mortal del tren que ha descarrilat aquest dimarts al matí a Vacarisses, segons han confirmat a Regió7 fonts dels cossos d'emergències. En l'accident ferroviari, 49 persones més han resultat ferides de diversa consideració. Els fets han tingut lloc cap a 1/4 de 7 del matí, quan un tren de Rodalies de la línia R4 que circulava entre Manresa i Sant Vicenç de Calders ha descarrilat. És el tercer incident per esllavissada en aquest mateix tram des del 2009.

La persona morta en el sinistre ha estat trobada fora del tren. Viatjava en el segon vagó i segons les informacions aconseguides per Regió7 al lloc dels fets, una porta del comboi s'hauria obert amb l'impacte de l'esllavissada i la víctima hauria sortit projectada cap a l'exterior. El jutjat de guàrdia de Terrassa s'ha fet càrrec de la investigació.

Segons Protecció Civil, al tren, que ha sortit a les 5.52 h de l'estació de Manresa, hi viatjaven un total de 133 persones, de les quals 1 ha resultat morta, 5 ferides menys greus, 44 lleus i 83 il·leses. Pel que fa als cinc ferits de poca gravetat, dos han estat traslladat a l'Hospital Althaia, dos al Parc Taulí de Sabadell i dos més a la Mútua de Terrassa.

Dels 44 lleus, dos han estat donats d'alta en el lloc i 42 més han ingressat en diferents centres: 20 a la Mútua de Terrassa, 2 al Taulí, 1 a Althaia, 5 al CUAP Bages, 6 al CUAP Sant Fèlix de Sabadell, 2 a l'Hospital de Martorell i 6 a l'Hospital de Terrassa. De tots ells, només queden dues persones ingressades. 83 viatgers han sortit il·lesos de l'accident.

Els primers moments després de l'accident de tren a Vacarisses

Els primers moments després de l'accident de tren a Vacarisses

A molts pocs metres del descarrilament s'ha habilitat un hospital de campanya per atendre els ferits que no han pogut ser traslladats ràpidament, segons ha pogut comprovar Regió7. Els Serveis d'Emergències han rebut l'avís de l'accident a les 6.15 h gràcies a les trucades de dos viatgers del mateix tren i han arribat al lloc dels fets a les 6.35 h.

L'accident l'ha provocat una esllavissada de terres procedents d'un talús, la malla del qual s'hauria trencat, segons ha informat el portaveu de Renfe. El tren, de sis vagons, ha anat tocant amb les roques i terra despreses i que en el moment de passar ja ocupaven la via. Això ha provocat que un vagó darrere l'altre anessin descarrilant.

El Ministeri de Foment ha començat ja la investigació per esclarir les causes del descarrilament. El Ministeri de Foment ha començat ja la investigació per esclarir les causes del descarrilament.Se n'ocupa la Comissió d'Investigació d'Accidents Ferroviaris (CIAF).

«S'han viscut moments de molta tensió»

«Jo m'he donat un cop a la cama contra una cadira, però un company nostre s'ha donat un cop fort a les dents, i l'han hagut de portar a l'hospital de Terrassa», explica Mohamed Haumouch. Segons ha afegit, «la gent estava espantada i ha començat a cridar. I hi havia gent ferida». Abans que arribessin els serveis d'emergències, relata, han ajudat alguns dels afectats. «Hem tret dues dones que havien quedat atrapades a sota dels seients».

«De sobte, ha començat a trontollar el tren i ens hem adonat que hem trepitjat alguna cosa i que, a més, ho anàvem arrossegant. A partir d'aquí, ha quedat tot fosc». Aquest és el testimoni d'una de les passatgeres manresanes, Rosa González, que viatjava en el tren descarrilat a Vacarisses. «De seguida, en deu minuts, han vingut els bombers i les emergències, que ens han tret del vagó», ha afegit González, que viatjava amb la seva parella, Josep Maria Serra, tots dos als últims vagons. «Ens han evacuat del tren bastant ràpid», han afegit.

Un altre testimoni de l'accident ferroviari, Jordi Canudas, ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio com han estat els instants previs al descarrilament del tren. Canudas ha relatat que «s'han viscut moments de molta tensió quan el tren ha començat a frenar i s'han apagat els llums». Segons el mateix testimoni, els passatgers han notat les vibracions dels combois i segons després han pogut observar per les finestres les pedres que havien caigut a les vies.

Quim Torra, Miquel Buch i Damià Calvet visiten el lloc de l'accident

El President de la Generalitat, Quim Torra, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i el conseller de Territori, Damià Calvet, han visitat el lloc de l'accident i han realitzat les primeres valoracions: «Com a Govern el que farem és garantir l'atenció dels afectats i garantir mobilitat entre Manresa i Barcelona. Hi ha feina per dies perquè s'ha de retirar el tren. L'institut geològic, Renfe i Adif es reuniran per avaluar l'estat i estudiar les causes, ara no podem dir res perquè seria especular», ha sentenciat Calvet.

Quim Torra ha expressat el condol del Govern a la família de la persona que ha perdut la vida en l'accident. El president també ha aprofitat per agrair la feina dels serveis d'emergència i els cossos de seguretat que hi han intervingut.

Aragonès apunta la pluja com a possible causa de l'esllavissada

El vicepresident i conseller de Salut en funcions, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí el pavelló poliesportiu de Vacarisses. Tot i que ha assegurat que encara es d'hora per determinar les causes, Aragonès ha dit que "el sentit comú" porta a pensar que la pluja dels darrers dies hauria causat l'esllavissada que ha provocat l'accident del tren. "Vindrà el moment de fer les avaluacions i conèixer quin era l'estat de la via", ha dit.

Vacarisses i Barcelona habiliten espais per als afectats

Protecció Civil ha informat que els familiars de les víctimes afectades poden informar-se trucant al 012. Aquest telèfon ha rebut una vuitantena de trucades de familiars. El pavelló poliesportiu de Vacarisses i una sala de l'estació de Sants s'han habilitat per tractar les persones afectades. Allí hi ha equips de psicòlegs per atendre víctimes i familiars.

Bombers explica l'actuació a l'accident de tren de Vacarisses

Bombers explica l'actuació a l'accident de tren de Vacarisses

La localització de l'accident

El tren de Rodalies de la línia R4 que circulava entre Manresa i Sant Vicenç de Calders ha descarrilat per una esllavissada a un quart de set del matí entre les estacions de Vacarisses i Vacarisses Torreblanca. El punt del descarrilament del tren ha estat a l'altura de la C-58, quilòmetre 32, entre Can Serra i Polígon Can Torrella.

L'estació de la Renfe de Manresa habilita un servei de bus

L'estació de la Renfe de Manresa ha habilitat un servei de bus alternatiu per als passatgers que havien d'agafar trens posteriors a l'accidentat, ja que no es preveu que hi hagi servei de trens durant tot el dia, segons han explicat fonts de l'estació a Regió7. El bus alternatiu va fins a Terrassa i s'atura a Sant Vicenç.

Segons ha pogut comprovar aquest diari, a 1/4 de 10 del matí hi havia tres autobusos a l'estació de Renfe de Manresa esperant per traslladar els passatgers que no han pogut agafar el tren a causa de l'accident que ha tingut lloc aquest dimarts al matí a Vacarisses.

Veure Galeria

L'any 2011 un accident en el mateix tram va causar 11 ferits

Onze persones van resultar ferides lleus el 16 de març del 2011 per la sortida de via d'un tren de Rodalies de Renfe de la línia de Manresa, al terme municipal de Vacarisses, en el mateix tram on aquest dimarts un accident ha provocat la mort d'una persona i n'ha ferit 49. Amb el d'avui, en total són tres els sinistres per despreniment en aquest tram des del 2009.