El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va reconèixer ahir a la tarda que existeix un «deute important» amb Rodalies en detriment d'altres sistemes de transport. Ábalos va respondre així en el ple del Senat a una pregunta de la senadora bagenca d'ERC, Mirella Cortès, sobre si el Govern central realitzarà un pla d'inversions efectiu i real a la xarxa de Rodalies de Catalunya i millorar específicament el traçat de la línia R4 entre Manresa i Terrassa.

Tant el ministre com la senadora van fer referència a l'accident d'ahir a Vacarisses, en el qual va morir una persona i més de 40 van resultar ferides, i van lamentar el que ha passat. Tots dos van expressar el condol per als familiars de la víctima mortal i el seu suport i solidaritat amb els ferits.

Cortès va recordar que la R4 és usada per 29 milions de passatgers a l'any i que l'any 1859 es va inaugurar el tren entre Manresa i Barcelona, que tardava 87 minuts, i que avui, en canvi, necessita «tres minuts més» per fer el trajecte.

La senadora va considerar que el servei ferroviari de Rodalies de Catalunya és «absolutament ineficient» i necessita inversions incomplertes pels governs centrals.

Ábalos va respondre que Adif va inspeccionar dilluns mateix la via i no hi havia trobat problemes, i va atribuir a les pluges l'esfondrament del mur.

El ministre, però, va reconèixer que, malgrat les actuacions dutes a terme i dels diners previstos, amb Rodalies hi ha «un gran problema i un deute important perquè s'han prioritzat altres sistemes de transport i aquest ha estat absolutament relegat».

La senadora, que va insistir en les «pluges de milions» tantes vegades anunciades per a Rodalies però mai concretades, va expressar el seu desig que «tant de bo sigui el ministre que doni solució a aquestes greus deficiències».

Ábalos, que va coincidir en aquest desig, li va precisar que per això necessita la participació d'ERC i que s'aprovin els pressupostos del 2019, on estan previstes inversions, segons va assegurar.

El ministre va indicar que divendres es veurà a Barcelona amb el coordinador de Rodalies de Catalunya, Pere Macías, per «posar en ordre» aquest transport i les seves necessitats.