Renfe informa que arran de l'accident d'un tren de la línia R4 (Manresa-Sant Vicenç de Calders) aquest dimarts a Vacarisses el servei entre la capital del Bages i Terrassa s'haurà de realitzar durant els propers dies per carretera.

Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers, la companyia ha establert un dispositiu especial amb 15 autobusos i 20 persones d'informació i atenció al client distribuïdes per totes les estacions afectades.

La companyia calcula que tardarà uns dies a retirar el tren accidentat i els 430 m3 de roques i fang que s'han desprès d'un talús i que han provocat el descarrilament del tren, causat la mort d'un dels passatgers i ferint 49 persones. "Adif i Renfe estan realitzant un gran esforç per tal de procedir a la reparació dels importants danys causats sobre la infraestructura, desplegant tots els recursos materials i tècnics necessaris", afirma l'empresa ferroviària en un comunicat.

S'ha mobilitzat un tren taller, maquinària específica de via i electrificació, a més d'excavadores, retroexcavadores, dúmpers i maquinària lleugera. Quan a l'equip humà d'Adif, està format per una vintena de tècnics especialitzats per torn que treballen les 24 hores del dia, a més d'efectius de Circulació i Seguretat. A més, Renfe ha desplaçat un total de 25 tècnics per treballar en les tasques de desballestament i encarrilament del tren.

Investigació oberta

Adif ha obert una investigació per determinar les causes exactes que han provocat l'esllavissada en aquest punt de la línia R4, on s'havien fet -diu la companyia- "importants obres de tractament i consolidació durant l'any 2017", que van consistir en el "desbroçat, neteja, consolidació dels materials, col·locació de barreres estàtiques i dinàmiques i de malla protectora i canalitzacions, entre d'altres treballs". A més, tècnics de l'empresa van avaluar la zona dilluns al migdia sense detectar anomalies i els maquinistes, que informen de qualsevol incidència, no van registrar cap durant el dia d'ahir.