Inversions urgents a la línia R-4 de Rodalies. És l'exigència que els alcaldes del Bages reclamaran per enèsima vegada al ministeri de Foment. Així ho va acordar el Consell d'Alcaldes amb una declaració ahir al vespre en què també es va manifestar el condol a la família i als amics del jove mort en l'accident de dimarts a Vacarisses.

La demanda no és cap novetat, però aquest cop arribarà després d'un accident amb una víctima mortal i diversos ferits. «És trist haver de lamentar aquesta fatalitat per la inacció de qui hauria pogut actuar, quan fa més de quinze anys que reclamem solucions», explicava ahir a aquest diari el president del Consell d'Alcaldes, Fer-ran Estruch. Es queixava que qualsevol solució «ja arriba tard, però l'important és que arribi», i assegurava que des del territori no es pararà d'insistir.

Estruch acusa l'Estat de la «nul·la» inversió que diu que hi ha hagut a Rodalies malgrat el pla previst entre el 2008 i el 2015 que prometia una injecció de 4.000 milions a tot Catalunya «i només se n'ha executat el 13,5 %». A més, considera que la línia R-4 és de les més perjudicades.

Farts d'una situació en què «tot són promeses, però d'execució, res de res», els alcaldes bagencs reclamen «amb urgència» una taula de treball amb representants de Foment, Generalitat, consells comarcals i municipis per on passa la línia R-4, Renfe i Adif, per plantejar actuacions a la línia «amb calendari i diners» i que la facin «competitiva, eficient i segura». En concret, es demana en un màxim de sis mesos es programin les inversions incomplertes. Es vol que l'Estat inverteixi «no en coses inútils [en referència a determinades línies de l'AVE] sinó en allò que importa a la gent».

Els alcaldes plantegen «actuacions conjuntes» amb els seus homòlegs de les altres comarques per on passa l'R-4, i un front comú «perquè s'actuï immediatament» i es millori el reforç i el manteniment davant el dubte que tenen els alcaldes de si la revisió que Adif assegura que es va fer hores abans de l'accident «es va fer prou bé».