La fiscalia ha rebaixat de quatre a tres anys la petició de presó per a l'expresident de CatalunyaCaixa, Narcís Serra, i l'exdirector general, el bagenc Adolf Todó, en les seves conclusions definitives durant el judici pels increments de sous abonats a l'antiga cúpula de l'entitat bancària. També ha rebaixat la petició de penes per als 41 membres del consell d'administració que van aprovar els augments, entre els quals onze bagencs. Ara, en funció dels casos, els demana penes d'entre nou mesos de presó i dos anys i mig.

El judici, que va arrencar el 4 d'octubre passat a l'Audiència de Barcelona, va arribar ahir a la sessió en la qual la fiscalia, les diferents acusacions i les defenses van elevar les seves conclusions definitives. El ministeri fiscal va modificar a la baixa les seves peticions de presó per a Serra i Todó, als quals atribueix dos delictes d'administració deslleial en concurs de normes amb el delicte d'apropiació indeguda, i als quals veu com a «autors dolosos, materials i directes» dels sobresous que va aprovar l'entitat malgrat la crítica situació que travessava.

«Els administradors de CatalunyaCaixa no van ser ni ordenats empresaris ni representants lleials», va afirmar ahir el fiscal, que va assegurar que la política salarial respecte als directius va provocar «una greu lesió als interessos de l'entitat».

Serra i Todó tenien, va assegurar la fiscalia, «el domini complet» de l'antiga caixa i aquests «es van posar d'acord per apujar el sou contra vent i marea» en un moment de «crisi extraordinària» i «pràctica insolvència» de l'entitat. A més dels tres anys de presó, el fiscal sol·licita per als dos exdirectius una multa de 67.500 euros.

La fiscalia centra la seva atenció en dos acords presos pel consell d'administració d'aquesta entitat: un adoptat el 19 de gener del 2010, mesos abans que el FROB injectés 1.250 milions a la caixa, i un altre el 13 d'octubre del 2010.

En les dues reunions, es van autoritzar pujades del sou fix i el del variable a Adolf Todó i Jaume Massana, fitxats el 2008, que van causar un perjudici d'uns 439.000 euros, en el cas del primer, i de 344.000 euros, en el del segon. L'expresident d'aquesta caixa Narcís Serra va acordar el 2008 la contractació de Todó com a director general i de Masana com a conseller delegat amb unes condicions econòmiques inapropiades, segons la fiscalia, per al moment que travessava l'entitat.

Todó va obtenir uns ingressos de 4,07 milions entre el 2008 i el 2012, als quals cal sumar 1,99 milions de les aportacions al pla de pensions. El manresà Massana, nomenat director general el 2011 i anteriorment director adjunt, va percebre 2,89 milions d'euros i una aportació al pla de pensions per 633.000 euros.