La plaga d'esllavissades causades per les pluges dels últims dies va viure ahir el seu episodi més tràgic, en un dels llocs històricament més propensos: la via de tren de Renfe entre Manresa i Terrassa, al tram entre Castellbell i Viladecavalls. Un tren que havia sortit vint minuts abans de la capital del Bages va descarrilar a Vacarisses en topar contra el material d'una esllavissada que havia tingut lloc durant la matinada, en una zona que just el dia abans havia estat inspeccionada per Adif, sense haver-hi detectat cap anomalia. Com a conseqüència, va morir un passatger que acabava de pujar a l'estació de Castellbell, i 49 viatgers més van resultar ferits, tot i que cap d'ells de gravetat. Majoritàriament, eren veïns del Bages, ja que el tren només havia recollit passatgers a Manresa, Sant Vicenç, Castellbell i Vacarisses.

L'accident va passar a 1/4 de 7 del matí, vint minuts després que el primer tren del dia hagués sortit de Manresa, en direcció a Terrassa-Barcelona. Quan circulava entre les estacions de Vacarisses i Torreblanca, el tren va topar contra un munt de roques escampades a la via, fruit de l'esfondrament del mur d'un talús situat al cantó contrari, al costat de la via en sentit Manresa, per on afortunadament encara no havia passat cap comboi. Com a conseqüència, el tren va experimentar fortes sotragades i els quatre primers combois van descarrilar. La víctima, un passatger de 36 anys de Castellbell, va sortir projectada cap a l'exterior del tren, ja que l'impacte va fer que les portes s'arrenquessin. De la resta de passatgers, 49 van resultar ferits (cinc dels quals de diversa consideració), la gran majoria per contusions. Molts van caure a terra a causa de la topada, o van sortir projectats contra els seients de davant. Al tren hi anaven en total 133 viatgers.

Fins a l'indret, s'hi van desplaçar nombroses dotacions dels Bombers, del SEM, dels Mossos i de Protecció Civil, que van arribar al lloc dels fets al cap de pocs minuts. Entre els ferits, alguns van ser donats d'alta in situ, i la resta van ser traslladats en ambulància en hospitals de Manresa, Terrassa i Sabadell. Els il·lesos van ser evacuats en autobús, alguns cap al seu lloc de destí i d'altres de retorn al punt d'origen.

Al llarg del matí, diverses autoritats van visitar el lloc dels fets, entre els quals el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Ter-ritori, Damià Calvet; la presidenta d'Adif, Isabel Pardo, i el president de Renfe, Isaias Táboas. Adif va assegurar que el dia abans, com a conseqüencia de les darreres pluges, els tècnics havien inspeccionat la zona, i no hi havien detectat cap anomalia. L'esllavissada va afectar un mur en un talús de grans dimensions, situat a prop d'un pont de Vacarisses, i va rebentar la malla de protecció per la part inferior. El material escampat a les vies fa 450 metres quadrats. Tant Foment com els Mossos d'Esquadra, dirigits pel Jutjat d'Instrucció 4 de Terrassa, van iniciar ahir mateix la investigació per les causes de l'esfondrament.

També ahir, es van iniciar les tasques de desenrunament de la via i de retirada dels combois accidentats, que s'allagaran durant dies. Per fer-ho, Adif i Renfe han mobilitzat un tren taller, maquinària específica, excavadores, dúmpers i maquinària lleugera. Per aquest motiu, Renfe ha substituït el trajecte Manresa-Terrassa amb 15 autobusos.

Tot i les crítiques rebudes pel mal estat de la línia entre Manresa i Terrassa, Adif va assegurar que, al punt de l'accident s'hi havien fet obres de tractament i consolidació durant el 2017, que van consistir en el desbrossat, neteja, consolidació dels materials, col·locació de barreres i d'una malla protectora.