La vaga d'hores extres que els bombers duen a terme en protesta per la manca d'efectius va deixar ahir sense servei el parc de Bombers de Calaf, un dels deu parcs professionals de què disposa el cos d'emergències a la Catalunya Central. Dissabte ja va haver de tancar també, pel mateix motiu, el parc de Cardona, i diumenge va estar fora de servei igualment el de Moià, de manera que s'han encadenat tres dies consecutius de parcs tancats. La d'ahir, a més, no era una situació nova per al parc de Calaf, perquè ja va haver de tancar 24 hores ara fa pocs dies.

La vaga, que es va iniciar dilluns de la setmana passada, també ha afectat de ple durant els primers set dies el parc de Manresa, el més gran de la Catalunya Central. Durant tota la setmana passada, la instal·lació va estar per sota de la dotació mínima d'efectius, establerta en vuit bombers. Cada dia, de dilluns a diumenge, al parc manresà hi va haver un o dos efectius menys del que era necessari. Ahir va ser el primer dia en què va poder tenir els vuit bombers necessaris, però la xifra pot tornar a minvar durant els propers dies.

Els sindicats dels Bombers de la Generalitat duen a terme aquesta protesta a tot Catalunya per denunciar la falta de mitjans i d'efectius, i la pretenen allargar fins a mitjan gener. Segons denuncien, Interior utilitza des de fa temps les hores extra per cobrir l'absència estructural d'efectius, quan en realitat només s'haurien d'utilitzar per reforçar serveis de gran magnitud, i no de forma sistemàtica.

De moment, el tancament de parcs i la falta d'efectius no han provocat cap incidència greu perquè no hi ha hagut simultaneïtat de serveis. Interior, però, «està jugant amb la sort», denuncien fonts sindicals, criticant la falta de solució per part de la conselleria. Ara per ara, Interior ha previst un seguit de mesures temporals d'urgència fins al 15 de gener, que passen precisament per reduir la xifra de bombers mínims als parcs i, en cas necessari, tancar-los. El que s'està fent molts dies és tancar parcs petits (que no arriben a la dotació mínima de tres efectius) per anar a reforçar parcs més grans, com el de Manresa.

Fonts d'Interior admeten que són conscients «del problema estructural» que arrossega el cos, pel que fa a la falta d'efectius. Asseguren que intenten resoldre la problemàtica i recorden que la setmana passada ja van presentar una proposa per millorar les condicions laborals dels Bombers.

Els sindicats, però, lamenten que es tracta d'un pla a llarg termini, ja que no preveu la incorporació de nous bombers fins al 2020. «La pròxima promoció de Bombers no començarà a treballar ifns al primer trimestre del 2020. Mentrestant, durant el 2019, hi continuarà havent jubilacions», adverteix el delegat d'UGT al parc de Manresa, Víctor Fernàndez.

«Fa molt temps que denunciem que els parcs de Bombers de tot Catalunya s'aguanten amb les hores extres estructurals», afegeix Fernàndez. «De mitjana, tots nosaltres estem fent 102 hores més cada any, molt més que qualsevol altre funcionari», lamenta.

I considera invàlida la proposta rebuda per part d'Interior la setmana passada. «Nosaltres estaríem d'acord a signar uns acords en què haguem de fer una sèrie d'hores extres durant dos o tres anys», explica, a canvi d'una sèrie de garanties a partir del moment en què es reforci la plantilla.