El Jutjat d'Instrucció 4 de Manresa, que investiga el crim comès el 1981 a la urbanització de Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola, ha ordenat extreure mostres d'ADN de l'acusat, Manuel M. T., per comparar-les amb les que es van extreure del fetus que presentava el cadàver de la víctima, una noia de 25 anys d'edat, que estava embarassada de 5 mesos en el moment de la seva mort.

D'aquesta manera, el jutge manresà pretèn descobrir si Manuel M. T. era el pare de la criatura que la víctima portava a dins seu en el moment en què va ser assassinada d'un tret. Si es corroborés la paternitat de l'acusat, seria un indici més que el relacionaria amb l'autoria de l'homicidi. La victima, en el moment dels fets, era l'amant de l'acusat, el qual, al seu torn, tenia una esposa i tres fills, amb els quals vivia a Móstoles (Madrid).

El jutge ha pres aquesta decisió després de prendre declaració aquest dijous a l'acusat, que ara té 73 anys d'edat, i d'haver-lo deixat en llibertat provisional, dos dies després que la Guàrdia Civil el detingués al seu domicili actual de Castelló (País Valencià). Segons la resolució judicial, que s'ha donat a conèixer aquest divendres, l'acusat, davant del magistrat, va negar l'autoria del crim, però va reconèixer haver tingut una relació extramatrimonial amb la víctima l'any 1981.

Segons va explicar davant del jutge, va conviure amb la noia durant uns dies en una finca que havia llogat a la urbanització de Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola (la mateixa on va aparèixer el cadàver l'any 1999), però va assegurar que ell se'n va tornar a Madrid i que va deixar sola la noia a la casa, amb el compromís d'ella de marxar pel seu compte durant els dies següents. Segons la seva versió, quan ell va retornar a la casa al cap d'uns dies, ja no la hi va trobar i ja no va saber res més d'ella.

La denúncia de desaparició ha tardat 37 anys

El cadàver va ser descobert l'any 1999 per uns operaris que removien terres a la finca, però aleshores la investigació no va poder determinar la identitat de la víctima perquè la seva família, resident a Madrid, mai no havia denunciat la seva desaparició. Ho va fer finalment l'any passat, perquè els familiars, que ja la donaven per morta, necessitaven el seu certificat de defunció per tramitar una herència.

En rebre la denúncia, la Policia Nacional, seguint els protocols habituals, va prendre mostres d'ADN de la germana de la desapareguda i va descobrir que el perfil genètic coincidia totalment amb el del cadàver localitzat el 1999 a Sant Salvador. D'aquesta manera, la Guàrdia Civil va poder reprendre la investigació i centrar les sospites en Manuel M. T., perquè ja se sabia que l'any 1981 havia iniciat una relació amb la víctima i que la noia va desaparèixer poques setmanes després d'haver-se conegut.

Manuel M. T. era amic del cunyat de la víctima, el qual va fer d'enllaç entre tots dos, ja que ell (que ja estava casat) li havia demanat conèixer alguna noia per poder sortir. D'aquesta manera, la noia, que el 1981 ja s'havia independitzat i vivia al barri Huertas de Madrid, va iniciar una relació clandestina amb Manuel M. T. i, al cap de poc, van marxar tots dos a Catalunya.

Des d'aleshores, la família ja només va veure una vegada la noia, quan va tornar a Madrid, amb signes d'estar embarassada. Posteriorment, els familiars van rebre una carta d'ella segellada a Barcelona, i ja no van tornar mai més a tenir notícies d'ella.

Es dóna el cas que l'home va anar a viure posteriorment durant vuit mesos amb la seva família a la finca de Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola, en el mateix lloc on hi havia, enterrat, el cadàver. Segons la investigació de la Guàrdia Civil, a partir de llavors va anar canviant successivament de domicili, tot duent a terme una vída nòmada, per evitar la seva localització en el cas que el relacionessin amb la desaparició de la noia. Durant un temps, segons la Guàrdia Civil, va cometre alguns fets il·lícits, que van motivar diverses detencions.

Manuel M. T., d'origen alemany, va arribar a Espanya els anys 60 i ha tingut una empresa de traduccions. En els últims anys, ja jubilat, ha escrit sis novel·les, tot i que no s'ha fet un nom en el sector.