La fiscalia de Manresa ha arxivat les diligències que havia obert contra l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i contra el de Moià, Dionís Guiteras, en relació al decret de convocatòria de l'1-O, tot argumentant que "no van col·laborar efectivament" en l'organització del referèndum.

Junyent i Guiteras van ser dos dels cinc batlles de la Catalunya Central que l'octubre del 2017 van ser citats pel fiscal de Manresa, arran de la instrucció de la fiscalia de l'estat d'investigar tots els alcaldes que haguessin signat el decret. Tant Junyent com Guiteras es van acollir al dret a no declarar.

Aquest dijous, tots dos han rebut la notificació de l'arxivament. En les resolucions, a les quals ha tingut accés aquest diari, el fiscal assenyala que, si bé els alcaldes es van adherir a la convocatòria, en realitat no van signar "cap acte de disposició de bens públics". A més, afegeix, no van tenir "un comportament actiu" en l'organització del referèndum i, de fet, als centres de votació de titularitat municipal, hi havia "una multitud de gent" que disposava de les claus, sense que els responsables dels locals rebessin cap ordre directe dels batlles d'obrir els col·legis.

En un comunicat, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, s'ha mostrat satisfet per l'arxivament de les diligències i ha assegurat que "aquest cas no hauria d'haver arribat als jutjats", alhora que ha qualificat de "despropòsit" les actuacions inicials contra càrrecs electes. "Exercir la democràcia mai no podrà ser un delicte", ha subratllat.

Per la seva banda, l'alcalde moianès, Dionís Guiteras, també ha mostrat la seva satisfacció. "Les urnes són l'expressió civilitzada de la voluntat popular", ha assegurat en una piulada a les xarxes. "És evident que resoldre conflictes polítics a les urnes no pot ser mai delicte", ha afegit a aquest diari.

Tant Junyent com Guiteras han agraït la feina dels advocats voluntaris de Manresa que els han defensat, a ells, i a les altres causes relacionades amb l'1-O, així com han tingut paraules de solidaritat amb els polítics empresonats que seran jutjats al Suprem.