El conflicte laboral a Interior ha provocat que, durant l'últim mes, la Catalunya Central hagi tingut tancat, de mitjana, cada dia, un dels seus deu parcs de bombers professionals. Els més afectats han estat els de Cardona i Moià, ja que, des de mitjan desembre fins ara, acumulen cadascun onze dies amb les portes tancades. També ha resultat damnificat el de Calaf, que aquest dimarts ja encadena tres dies seguits amb les portes tancades.

La situació d'excepcionalitat s'ha prorrogat fins al 15 de febrer. Durant aquest temps, doncs, la xifra mínima d'efectius de guàrdia en el conjunt de la regió, sense comptar els comandaments, continua rebaixada a 22 bombers. Segons fonts d'Interior, però, es tracta d'una xifra a la qual no s'ha arribat mai (ni és previst que s'hi arribi), ja que dia que hi va haver menys bombers treballant va ser de 30. En una situació de normalitat, el mínim de bombers de contingència a tot el territori central durnat una jornada era de 43.

«La conselleria d'Interior està jugant amb la sort. La dotació mínima actual només permet cobrir un servei, però no una acumulació de serveis. Si passés algun incendi com el de Badalona, nosaltres no tenim al costat de casa els Bombers de l'Ajuntament de Barcelona perquè ens vinguin a donar suport», adverteix un dels representants sindicals dels Bombers a la Catalunya Central, Víctor Fernàndez, del sindicat UGT.

Els bombers demanen a Interior més personal i més recursos. Fins ara, la falta de plantilla que arrossega el cos provocava que molts efectius haguessin de fer forçosament hores extra, no pas per necessitats d'un servei, sinó per cobrir vacants diàries en parcs de totes les regions. L'11 de desembre passat, els efectius van iniciar una protesta en què es neguen a fer hores extres i compleixen només la seva jornada laboral. Aquest fet va obligar Interior a reduir la dotació mínima de bombers de tots els parcs i a estipular quins són els necessaris que obrin i quins es poden permetre tancar.

D'aquesta manera, ara, dels deu parcs de la Catalunya Central, només cinc tenen l'obligació de mantenir-se oberts cada dia: els de Manresa, Solsona, Berga, Guardiola de Berguedà i Vic. En cadascun, a més, s'ha reduït la dotació mínima diària d'efectius (al parc de Manresa, per exemple, en lloc dels vuit bombers habituals, la xifra ha baixat a set).

Els altres cinc parcs de la regió (Calaf, Cardona, Moià, Prats de Lluçanès i Torelló) només poden obrir si tenen els tres efectius mínims necessaris per fer-ho. Si un dia no arriben a aquesta xifra, la resta d'efectius són traslladats a reforçar altres parcs de la regió. Altres vegades, tot i que sí que han complert la xifra, els efectius han estat destinats igualment a cobrir vacants d'altres indrets. Per tot plegat, durant el darrer mes, Interior ha fet tancar onze dies el parc de Moià, onze més el de Cardona, sis el de Calaf, cinc el de Prats i cinc el de Torelló.

La falta d'entesa entre Interior i els sindicats ha provocat que, de moment, la situació d'excepcionalitat s'hagi prorrogat fins al 15 de febrer.