Els Mossos d'Esquadra han detingut disset persones en una operació antiterrorista que s'ha desenvolupat a Barcelona i Igualada des de primera hora del matí. Entre els detinguts, que haurien comès 369 delictes a Barcelona, hi ha un grup de cinc persones "en avançat estat de radicalització" que tenien voluntat d'atemptar a la capital catalana i que passaran a disposició de l'Audiència Nacional.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha destacat que gràcies a la feina dels Mossos d'Esquadra "en cap moment" han tingut capacitat de dur a terme les accions que planejaven. La investigació, que va començar fa un any i mig i porta per nom "Alexandria" ha comptat amb la participació del Grup Especial d'Intervenció, Tedax, la Unitat Canina i agents de seguretat ciutadana.

Cinc jihadistes radicalitzats

Entre els divuit detinguts de l'operació Alexandria -16 a Barcelona i un a Igualada- destaquen cinc persones "en avançat estat de radicalització i amb la convicció i el propòsit d'atemptat", ha exposat el conseller.

De les cinc persones detingudes per un delicte de terrorisme, organització criminal i delicte patrimonial, n'hi ha tres originàries d'Algèria, una de Líbia i una d'Iraq. Els detinguts tenen entre 33 i 44 anys i estaven disposats a fer tot tipus de robatoris, que capitalitzaven, i vivien sense fer ostentació, en habitatges discrets.

Segons els Mossos, la majoria dels investigats es defineixen pel seu perfil radical i el seguidisme dels postulats del moviment jihadista. El grup defensava els principis doctrinals i d'acció del moviment jihadista i consumia important volum de publicacions amb els postulats de DAESH, segons la policia.

Organització criminal amb 369 delictes

Aquestes cinc persones, juntament amb les altres dotze, formaven part d'una organització criminal que "havien fet del delicte la seva manera de viure" cometent principalment furts i robatoris, ha dit Buch. Entre aquestes 12 persones n'hi ha d'Algèria, del Marroc, d'Egipte i de Líbia.

El grup es dedicava fonamentalment a delictes contra el patrimoni, falsedat documental i tràfic d'estupefaents. La investigació ha pogut acreditar 369 delictes contra el patrimoni al centre de Barcelona, principalment robatoris i furts.

L'operació continua oberta

Tots els accessos als cinc domicilis de Barcelona i el domicili d'Igualada han estat tutelades pel jutjat número 6 de l'Audiència Nacional. La investigació també ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

L'operació continua oberta, i en aquests moments es centrarà en analitzar el material, bàsicament material informàtic, que s'han trobat als domicilis perquè serveixi de base per continuar la investigació. No es descarta que algunes de les 12 persones que no han estat acusades de terrorisme ho siguin en el transcurs de la investigació.