Els Mossos d'Esquadra han desarticulat aquest dimarts un grup terrorista en una operació que s'ha dut a terme a Barcelona, on s'han detingut 16 persones, i a Igualada, on se n'ha arrestat una. Fonts de la investigació asseguren que tenien intenció d'atemptar a la capital catalana, tot i que es desconeix encara si els seus integrants estaven preparats per fer-ho.

Batejat com a operació Alexandria, el dispositiu dut a terme avui per la policia catalana contra el jihadisme és fruit d'una llarga investigació de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra relativa als delictes de terrorisme, contra el patrimoni, salut pública i organització criminal.

En total s'han fet sis entrades simultànies en habitatges del barri Gòtic i al del Clot de Barcelona, i a Igualada. Tot, sota la tutela del jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional, segons ha informat la policia a través de Twitter. Més de 100 agents de diferents unitats hi han participat.

No tots els detinguts passaran a disposició de l'Audiència, ja que a alguns se'ls imputen delictes comuns. Els que viatgin a Madrid ho faran dijous, tal com han explicat fonts de la investigació. El jutge encarregat del cas és Manuel García Castellón.

Cinc jihadistes radicalitzats

Entre els divuit detinguts de l'operació Alexandria destaquen cinc persones "en avançat estat de radicalització i amb la convicció i el propòsit d'atemptat", ha exposat el conseller.

De les cinc persones detingudes per un delicte de terrorisme, organització criminal i delicte patrimonial, n'hi ha tres originàries d'Algèria, una de Líbia i una d'Iraq. Els detinguts tenen entre 33 i 44 anys i estaven disposats a fer tot tipus de robatoris, que capitalitzaven, i vivien sense fer ostentació, en habitatges discrets.

Segons els Mossos, la majoria dels investigats es defineixen pel seu perfil radical i el seguidisme dels postulats del moviment jihadista. El grup defensava els principis doctrinals i d'acció del moviment jihadista i consumia important volum de publicacions amb els postulats de DAESH, segons la policia.

Organització criminal amb 369 delictes

Aquestes cinc persones, juntament amb les altres dotze, formaven part d'una organització criminal que "havien fet del delicte la seva manera de viure" cometent principalment furts i robatoris, ha dit Buch. Entre aquestes 12 persones n'hi ha d'Algèria, del Marroc, d'Egipte i de Líbia.

El grup es dedicava fonamentalment a delictes contra el patrimoni, falsedat documental i tràfic d'estupefaents. La investigació ha pogut acreditar 369 delictes contra el patrimoni al centre de Barcelona, principalment robatoris i furts.

L'operació continua oberta

L'operació continua oberta, i ara es centrarà en analitzar el material, bàsicament material informàtic, que s'han trobat als domicilis perquè serveixi de base per continuar la investigació. No es descarta que algunes de les 12 persones que no han estat acusades de terrorisme ho siguin en el transcurs de la investigació.