L'alcalde de Callús, Joan Badia, i el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, que van resultar ferits per la Guàrdia Civil l'1-O, declararan molt probablement com a testimonis en el macrojudici contra els líders del procés que arrencarà aviat al Suprem. Ho faran conjuntament amb dos ferits bagencs més i quatre advocats que van presenciar les càrregues policials del Bages.

Tots vuit bagencs figuren entre la llista de testimonis que ha proposat una de les defenses, la de Jordi Cuixartamb l'objectiu que expliquin davant del tribunal la violència policial d'aquell dia sobre la ciutadania congregada de forma pacífica davant dels col·legis. La seva declaració ha de servir per intentar desmuntar el relat de la fiscalia i de la resta d'acusacions, que se sustenta en una suposada violència impulsada pels líders sobiranistes processats, set dels quals es troben actualment a la presó de Lledoners.

Els testimonis proposats s'espera que siguin acceptats pel Suprem, ja que, «normalment, els tribunals accepten totes les testificals que proposen les defenses, per garantir els seus drets», segons explica David Casellas, coordinador dels advocats voluntaris de l'1-O al Bages, que aquests dies ha treballat colze a colze amb la defensa de Cuixart (que en total ha proposat una cinquantena de testimonis d'arreu de Catalunya). La defensa del líder d'Òmnium també ha treballat coordinadament amb la resta d'advocats dels altres independentistes processats.

A banda de la declaració de quatre ferits i de quatre advocats testimonis dels fets, la defensa de Cuixart també aportarà al judici els informes forenses de cadascun dels 50 ferits que hi va haver al Bages a causa de les càrregues.

D'aquesta manera, s'intentarà contrarestar el testimoni que donaran al judici cinc guàrdies civils que van participar en els operatius de la comarca, tots proposats per la fiscalia (tal com va explicar Regió7 el 5 de novembre). Tres van presentar informes de lesions (entre els quals l'agent que va caure a l'IES Quercus de Sant Joan en rebre l'impacte d'una cadira) i els altres dos són comandaments dels dispositius.

Però les defenses encara han aportat al Suprem més proves relacionades amb la violència policial de l'1-O al Bages. Una de les fonamentals serà la resolució de l'Audiència de Barcelona en què reconeix excessos policials en l'actuació de la Guàrdia Civil a l'IES Quercus de Sant Joan i en què demana imputar el cap del dispositiu. També han aportat la resolució del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa en què decretava l'arxiu de les acusacions d'odi i resistència que la Guàrdia Civil atribuïa el santjoanenc Pesarrodona. I, de la mateixa manera, també ha aportat els escrits de la fiscalia de Manresa en què instava la jutgessa a investigar els possibles excessos policials en els col·legis afectats de Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Castellgalí i Fonollosa.

A més a més, els advocats de Jordi Cuixart també han lliurat a la causa vídeos de les càrregues dels cinc col·legis bagencs afectats, on es veuen les actuacions dels agents. Fins ara, els únics vídeos del Bages que figuraven a la instrucció del Suprem eren els que havia aportat la mateixa Guàrdia Civil. Els vídeos, que han estat facilitats pels advocats voluntaris de Manresa, mostren els ciutadans «en actitud pacífica», al contrari dels guàrdies civils, segons explica l'advocat Casellas.