Una nova víctima de presumptes abusos a menors del monjo del monestir de Montserrat Andreu Soler -mort el 2008- ha decidit explicar que va patir assetjament per part d'aquest frare fa més de tres dècades, amb la qual cosa ja són quatre les persones que acusen aquest religiós de tocaments.

Agustí Bruach, que té 52 anys, ha explicat al diari "La Vanguardia" que va conèixer Soler quan tenia 17 anys i que el monjo li va intentar fer "tocaments", arraconant-lo en una sala i "exercint molta força" contra ell. Encara que diu que va aconseguir sortir-ne indemne, assegura que ha decidit explicar la seva experiència per confirmar el relat dels altres tres afectats que han aparegut de moment.

Segons el relat de Bruach, va ser el 1985 quan va pujar al monestir de Montserrat "per casualitat" i que va ser una tercera persona qui li va presentar el monjo. "De bones a primeres, em va portar a una sala i, sense que m'ho esperés, em va acorralar. Va intentar fer-me tocaments amb una clara intenció sexual", explica la víctima, que no obstant això va aconseguir desfer-se'n.

També explica que "en un altre moment va tractar, amb unes paraules absolutament misògines, de manipular de forma pèrfida la meva tendència heterosexual". Bruach recorda que les "clares intencions pederastes" del frare el van fer desistir d'entrar "en el servei d'escoltes" que Soler dirigia en aquell temps.

"Vaig veure que la seva intenció era captar joves per a, quan pogués, intentar tenir-hi relacions. Hi havia una intenció clarament pederasta. Amb mi, per sort, no es va arribar a consumar", manifesta Bruach, que augura que possiblement apareixeran més víctimes. Aquest afectat ha decidit explicar la seva experiència, que no "l'ha danyat per a res", aclareix, per "donar suport sobretot a Miguel Ángel Hurtado", que va ser el primer denunciant de Soler.

Hurtado va declarar fa uns dies que l'abadia havia encobert durant 20 anys els abusos que va patir d'Andreu Soler el 1998, encara que la comunitat benedictina li va brindar suport, va apartar el religiós del monestir i del contacte amb els joves i el va ajudar a costejar-se un tractament psicològic.

La comunitat benedictina ha assegurat que si en el seu moment no van denunciar el cas va ser perquè el propi Hurtado i la seva família van decidir no portar el monjo a la justícia i s'ha compromès a donar suport a totes les víctimes, ha condemnat qualsevol mena d'abusos a menors i ha creat una comissió independent per documentar tota la veritat i prendre mesures.

Després d'aparèixer el primer denunciant, el monestir de Montserrat va crear la setmana passada una comissió independent formada per una advocada, un metge, una psicòloga i un monjo -aquest últim amb veu però sense vot-, que té previst reunir-se aquesta setmana, a la qual ha traslladat tota la informació i dades que van apareixent de les víctimes.

També ha creat una adreça de correu electrònic (transparencia.montserrat@gmail.com) per rebre i analitzar tota la informació que qualsevol persona o mitjà de comunicació tingui sobre el comportament d'Andreu Soler. Les altres víctimes que han denunciat públicament haver patit també tocaments per part de Soler són J.R.Martínez, de 63 anys, que afirma que va patir els abusos del religiós el 1971, i Ricard Zamora, de 55 anys, qui ha denunciat que el 1997 el frare es va ficar al seu llit quan ell tenia 16 anys.