Almenys una quinzena de parcs de bombers voluntaris dels 22 que hi ha a la demarcació de Lleida estan tancats des d'ahir per falta de personal, entre els quals el de Coll de Nargó. Així ho va assegurar ahir el president de l'Associació de Bombers Voluntaris, Josep Maria Alacalá, que va instar el Govern i els grups parlamentaris a buscar una «acció de pes» per solucionar aquesta situació pel fet que el model actual està «col·lapsat» i la xarxa de parcs «trencada».

Al conjunt de Catalunya hi ha 76 parcs de bombers voluntaris i, segons Alcalá, tots viuen una situació de falta d'efectius similar als de Lleida. És per això que els propers dies es preveuen més tancaments i també accions de protesta del col·lectiu.

El caporal del parc de Coll de Nargó, Jordi Fabra, va afirmar que, en el cas que siguin activats per un servei d'emergència, l'atendran en funció del personal que en aquell moment estigui disponible al poble, ja que la situació actual impedeix disposar d'equips de guàrdia amb garanties. «No marxem, no tanquem les portes, sinó que més aviat el que passa és que no podem obrir», va dir Fabra.

Ara per ara, aquest parc de l'Alt Urgell té catorze voluntaris, dels quals n'hi ha sis o set que estan operatius. Uns efectius que, segons el caporal de l'equipament, són insuficients, ja que haurien d'arribar a ser de 25 o 30 persones.

Això implica que, en una sortida, s'hagi de desplaçar un equip format per tres o fins i tot dos bombers, i que no s'hagi arribat a atendre ni el 30 % de tots els serveis pels quals havien estat requerits.