La unitat Seprona de la Guàrdia Civil ha precintat l'accés a un antic forn de rajoles de quatre metres de fondària, segons el agents, que estava sense senyalitzar, en un bosc de Navès freqüentat per caçadors i boletaires. Al fons del forn, a més, els agents han descobert que hi ha criat una espècie protegida, la salamandra comuna.

L'actuació, segons ha informat el cos policial, va tenir lloc aquest divendres passat. Un veí de Berga alertat per tot el procés del cas Julen (el petit de dos anys que es va trobar al fons d'un pou, a més de 70 metres de profunditat), va advertir a la Guàrdia Civil del forat a la zona de Mataret, al mateix terme municipal, a la carretera entre Busa i Besora.

Segons l'Ajuntament de Navès es tracta d'un antic forn de rajoles, tot i que el cos policial, en primera instància, va considerar que era un antic pou de neu, construït entre els segles XVII i XIX. Té uns quatre metres de profunditat i uns 130 centímetres de diàmetre. Els agents, a l'interior del forn, hi van trobar una desena de salamandres, una espècie que està protegida a Catalunya.

Davant del risc de caiguda, tant de persones com d'animals, la Guàrdia Civil va senyalitzar i va precintar-ne l'accés. Segons el cos policial, es tracta d'una zona freqüentada per boletaires i caçadors. Pel que fa a les salamandres, el Seprona de la Guàrdia Civil es van deixar a l'interior del forat, ja que és on hi han trobat el seu hàbitat natural.