La conductora d'un tren ha mort i un centenar de persones han resultat ferides en el xoc de dos combois aquest divendres al vespre a la línia R4, a l'altura de l'antic baixador de Castellgalí. A més de la víctima, de 26 anys, Protecció Civil informa també de quatre ferits greus, 16 menys greus i almenys 76 de lleus. Quant a les causes del sinistre, segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de moment es desconeix, i ara s'haurà d'estudiar si pot haver-hi hagut un problema de senyalització o algun error en el control de vies.

Segons Bombers, la topada ha tingut lloc a les 18.23 h entre els quilòmetres de 306 i 308 de la línia de Rodalies que uneix Manresa i Barcelona. Concretament, un comboi de l'R4 que acabava de sortir de l'estació de Sant Vicenç de Castellet s'ha trobat a la seva mateixa via un tren de l'R12.

Una passatgera, Laia Camps, ha explicat a Regió7 que viatjava en el tren que anava sentit Manresa. "De cop, he notat una forta frenada i tothom ha sortit disparat", relata i afegeix que després del cop inicial els vagons del propi comboi han anat xafant-se els uns als altres. En total, entre els dos trens transportaven unes 300 persones.

Part dels ferits han estat atesos pel SEM en una esplanada propera a la via. Els tres que es trobaven en estat greu se'ls esperava a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on també s'ha convocat familiars dels passatgers. Quant a les persones ferides lleus, bona part d'elles han hagut d'esperar l'arribada d'un tercer tren que els ha traslladat gairebé tres hores després fins l'estació de Manresa, on els esperaven més ambulàncies. Mentre, les persones il·leses han viatjat cap a la capital del Bages en tres autobusos. Amb tot, a 1/4 de 10 de la nit, Protecció Civil ha informat que tothom ja havia estat evacuat del lloc de l'accident.

El tren de Lleida no ha canviat de via en passar per Manresa

Antoni Carmona, portaveu de Renfe, ha confirmat en declaracions a TV3 la implicació de dos trens en l'accident, tot i que no ha volgut "especular" amb les causes. Amb tot, ha reconegut que no és una situació "normal" que xoquin dos combois frontalment. La companyia ha activat els protocols d'atenció a les víctimes davant un fet d'aquest tipus i ha habilitat servei per carretera entre Manresa i Sant Vicenç de Castellet.

Sí que ha estat més precís el conseller Calvet, que ha titllat el xoc de "violent" i ha apuntat a un error de senyalització a l'estació de Manresa com a causa. Sembla ser que el tren de l'R12 que venia de Lleida no ha canviat de via al passar per l'estació manresana. Això ha fet que seguís endavant per una via que no li tocava i a la qual s'ha trobat de cara el tren de l'R4 procedent de Barcelona.

Juntament amb Calvet també han visitat el punt de la topada el president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch, a més de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. La Generalitat afirma que investigarà l'accident per determinar exactament si ha fallat la senyalització o el control de vies i perquè ha seguit circulant un dels trens per on no li corresponia.

El d'avui és el segon accident ferroviari mortal a la línia R4 en poc més de mesos. El 20 de novembre passat, un veí de Castellbell i el Vilar va perdre la vida en el descarrilament d'un tren a Vacarisses per culpa d'una esllavissada. 49 persones més van resultar ferides de diversa consideració.

«La gent ha anat obrint les portes per sortir del tren»

Jordi Nebot, era al tren i relata que "al vagó només hi havia vuit o deu persones i de sobte hi ha hagut una sotragada molt forta, la gent volant, i les coses també. Estava assegut i he sortit volant amunt; m'he donat un cop al cap però res greu". I afegeix: "Per sortir del tren, la gent ha anat obrint les portes i hem esperat que arribessin els serveis d'emergència. Hem vist gent amb algun trau al cap, una senyora que s'havia fet mal a la cama i estava estirada al terra i res més".

Una altra testimoni, Montse Esporrida, es mostrava alleugerida de trobar-se bé. "Puc donar gracies a déu a que no m'he fet mal, només he perdut les ulleres". Del moment del xoc diu que "Ha estat instantani. He sentit un xiulet, que crec que era del tren que venia de Barcelona i llavors ja hem xocat. El nostre tren venia de Lleida i just aquí, que no sé ben be on som, hem xocat. No sé quin dels dos trens s'ha equivocat. Estava al vagó del mig. He notat una batzegada molt forta i llavors la gent ha començat a cridar, ha sortit fum del tren i hem sortit".

En les tasques de rescat han actuat 19 dotacions de Bombers de la Generalitat, 25 dels Mossos d'Esquadra, 23 ambulàncies, un vehicle de logística, psicòlegs i personal de l'àrea mèdica del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), així com tècnics de Protecció Civil de la Generalitat i personal de Renfe.

La C-16 aixeca les barreres

A conseqüència de l'accident ferroviari, la carretera C-55 ha quedat tallada entre Manresa i Sant Vicenç de Castellet en els dos sentits perquè els serveis d'emergència poguessin treballar i el trànsit s'ha desviat cap a la C-16, que ha aixeca barreres.

Accident entre dos trens entre Manresa i Sant Vicenç de Castellet