Un pare de l'escola Ítaca de Manresa, Cristóbal Montero, i un operari d'unes obres, Juli Pérez, es van convertir ahir al matí en els herois inesperats d'un incendi que va afectar un bloc de set pisos de la carretera Pont de Vilomara de la ciutat. No només van alertar del foc els veïns que hi havia en aquell moment a l'edifici, sinó que van rescatar d'un dels pisos un veí tetraplègic que no es podia moure del llit. Entre tots dos, el van portar fins al terrat de l'edifici, on van estar resguardats del foc.

L'incendi es va declarar, per causes que es desconeixen, al número 150 de la carretera del Pont, en un habitatge del tercer pis, on en aquell moment no hi havia ningú a l'interior. El foc es va estendre pel celobert interior i es va propagar en habitatges de la segona i de la cinquena planta.

Cristóbal Montero, un pare que acabava de deixar la seva filla a l'escola Ítaca, situada just davant, va anar a fer un cafè en un bar proper. Quan en va sortir, va veure que sortia fum del bloc de pisos, va avisar el conserge de l'escola perquè truqués al 112 i va decidir entrar a la casa, on va començar a donar cops a les portes per fer sortir els veïns. A ell s'hi va afegir Juli Pérez, un operari de l'edifici que acabava d'aparcar la furgoneta davant el bloc i que també va advertir el fum.

Tot i el fum negre i espès que hi havia a l'escala, tots dos no van tenir cap dubte a pujar els graons i avisar els veïns. «En un primer moment, he hagut de sortir al carrer a agafar aire, però he tornat a dins. Hi havia persones, en cap moment no m'he plantejat marxar», explicava Montero. «No he pensat en cap moment si hi podia haver perill o no. Ha estat després, quan he arribat a casa, que hi he pensat», afegia Juli Pérez.

Un cop al tercer pis, van tancar la porta del pis on s'havia originat el foc, per evitar que el fum continués escampant-se. Quan van arribar a l'àtic, es van trobar amb el veí tetraplègic, José Manuel Riquelme, i la seva esposa, la filla i els dos nets. Tots van marxar, excepte Riquelme. Montero i Pérez, ajudats per una grua que hi havia al costat del llit, van posar l'home en un matalàs, que van col·locar a la finestra com si fos una rampa, després de desmuntar la finestra, i el van treure a la terrassa. També van tancar les portes i van posar tovalloles molles al terra per evitar que entrés més fum. Posteriorment, amb el foc controlat, els Bombers van evacuar amb la grua un d'ells, Juli Pérez, i Montero es va quedar al terrat amb el veí. A 2/4 d'1 del migdia van ser evacuats. «El José Manuel ens estava agraït. Fins i tot ens ha dit que ens convidaria a una cervesa i a braves!»», explicava Juli Pérez.

Tretze dotacions dels Bombers van treballar en l'incendi, que es va donar per controlat a les 11. El foc va obligar a confinar alguns veïns, i la resta van sortir al carrer. Nou persones van haver de ser ateses pels serveis mèdics, la majoria per intoxicació lleu de fum. Dos bombers van ser atesos per cremades lleus a les mans i al coll.