Les onze famílies desallotjades dimecres a causa de l'incendi d'un bloc de pisos a Manresa tardaran com a mínim una setmana a poder tornar a casa. Així ho va anunciar ahir l'Ajuntament en una reunió amb els afectats, 29 en total. Les tres famílies que viuen en els habitatges més perjudicats trigaran més temps a poder tornar als pisos, ja que s'hauran de sotmetre a reformes integrals.

Segons va explicar després de la reunió el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, el pis on es va iniciar el foc va quedar completament destruït, i dos habitatges més de la cinquena planta tenen cadascun dues habitacions cremades. La resta d'habitatges van tenir afectacions més lleus, que se centren sobretot a les finestres del celobert, que és per on es va propagar el foc.

Un cop les asseguradores hagin fet els peritatges de tots els pisos, va explicar Aloy, s'hauran de dur a terme una sèrie de mesures abans que els veïns puguin accedir als habitatges. «Cal que hi hagi una actuació de neteja, una actuació de desenrunament de les parts afectades i també la revisió de totes les instal·lacions d'aigua, gas i electricitat», va explicar el regidor. També s'hauran de refer les canalitzacions, que van quedar desfetes per l'incendi.

Posteriorment, va afegir el regidor, «s'hauran de substituir totes les portes i finestres que hagin quedat afectades». Finalment, la comunitat de propietaris haurà d'aportar un informe tècnic que concreti quin és l'estat de cada habitatge, i que certifiqui d'aquesta manera l'informe tècnic municipal, que ha descartat l'existència de problemes estructurals greus.

Per tot plegat, l'Ajuntament ha citat els veïns per a final de la setmana que ve, moment en què alguns d'ells podran saber si ja podran retornar a casa. Mentrestant, tots ells van manifestar que continuaran reallotjats a casa de familiars i d'amics. En cas que alguna família ho necessiti, el consistori s'ha ofert ajudar-los a buscar un allotjament alternatiu. Tots els afectats van poder passar ahir a la tarda pels pisos a recollir pertinences bàsiques, i ho podran tornar a fer avui al matí.

Sobre la causa de l'incendi, Marc Aloy va explicar que va ser «accidental», tot i que es desconeix quin va ser l'origen exacte. Els Mossos d'Esquadra

L'incendi es va declarar dimecres a 2/4 de 10 del matí en un edifici de la carretera del Pont de Vilomara de Manresa, davant de l'escola Ítaca. Les flames es van iniciar en un pis de la tercera planta i es van propagar per la resta de l'edifici a través del celobert. Tots els veïns van ser desallotjats i confinats durant el foc.

Dos ciutadans que eren al carrer van rescatar un home tetraplègic de l'interior d'un pis, i el van portar al terrat, en un lloc segur. El foc va ser controlat a les 11 del matí.

De moment, els 29 afectats ja fa dues nits que dormen fora de casa. De les nou persones que van ser ateses pel SEM, dues presentaven una intoxicació lleu de fum. Dues més eren bombers que van patir cremades lleus a les mans i al coll.