«Ja n'hi ha prou, de problemes, de morts, d'accidents, en aquest tren i en aquesta carretera. Ja n'estem farts!». Aquest va ser un dels missatges que es van poder escoltar ahir al vespre al final de la manifestació convocada per rebutjar l'accident mortal de divendres a Castellgalí i per exigir a Renfe inversions a la línia. Un miler de persones, segons la Policia Local, van participar a la marxa, on també hi havia l'alcalde de Manresa i diversos batlles del Bages, els quals, en declaracions als mitjans de comunicació, van anunciar la lectura d'un manifest unitari demà, dimecres, per exigir inversions a l'Estat.

L'acte, convocat per la Plataforma d'Afectades de l'R4, es va iniciar a Sant Domènec, on una de les impulsores, Emma Rojas, va llegir un manifest denunciant que «ni el Govern de Madrid ni la Generalitat no prioritzen el ferrocarril». I es va preguntar: «Com pot ser que es trigui més ara que fa 100 anys a arribar a Barcelona en tren? Com pot ser que de Manresa a Lleida es trigui dues hores?».

Seguidament, la manifestació va anar fins a la Renfe, presidida per la pancarta amb el lema: «Ja n'hi ha prou! Volem un servei digne! Renfe, teniu les mans tacades de sang». Un cop a l'estació, la portaveu de la plataforma No Més Morts a la C-55, Fina Casals, va denunciar la situació de les infraestructures a la Catalunya Central. «Tenim el problema continu que t'has de jugar la vida per tren o per carretera, per anar a Barcelona, a estudiar i a treballar», va lamentar, tot afegint: «És indignant, fa molts anys que estem així!».

«Les nostres infraestructures ferroviàries pateixen dèficit d'inversió des de fa molts anys. I també, el dèficit de manteniment, que potser és més greu», va dir l'activista veïnal manresà Enric Martí, que va citar tots els noms dels ministres i consellers que són «responsables» de la situació de Renfe, d'una banda, i de les carreteres, de l'altra. «Els alcaldes de la Catalunya Central haurien de ser més contundents a l'hora d'exigir inversions per a la seguretat de les infraestructures», va dir també.

L'osonenc Eduard Folch va animar seguidament els assistents a fer com ell i adherir-se a una vaga de bitllets. «Jo sempre he pagat religiosament els bonotrens, però el que ha passat ara és un punt d'inflexió», va dir. Finalment, el manresà Arnau Carné, que divendres era en un dels trens accidentats, va recordar que la situació és també conseqüència de «la precarietat laboral» de Renfe. Els crits de «Ja n'hi ha prou!» dels assistents i un minut de silenci en record de la víctima van cloure l'acte.