L'advocat manresà Benjamí Garcia, que ha defensat nou dels consellers bagencs de Catalunya, es mostrava ahir «satisfet» amb la sentència absolutòria. Tot i així, va lamentar «el dany reputacional» que tot el procés judicial ha causat en ells. «Molts són persones que han ocupat càrrecs importants al territori», va assenyalar. En total, dels 39 exconsellers jutjats i absolts de CX, onze eren bagencs que provenien de l'extinta Caixa Manresa.

De la resolució, Garcia va destacar sobretot la justificació dels increments salarials. «La sentència diu clarament que, quan es van prendre aquells acords, es va fer pensant que havien de fidelitzar i homogeneïtzar l'equip directiu d'una entitat competitiva», va manifestar l'advocat manresà. «Per tant, ha donat la raó als meus defensats i això ens ha omplert de satisfacció», va subratllar.

Garcia va assenyalar que els consellers bagencs, a l'hora de participar en la votació dels increments salarials de Todó i Masana, «van trobar lògiques i raonables les explicacions que els quatre màxims directius de CX els van donar sobre el motiu». Segons va afegir, «aquesta raonabilitat exclou una participació de dol. I és que es va intentar crear una direcció de la nova entitat homogènia i fidel, sense gaires distincions de si venien de Tarragona, Manresa o Caixa Catalunya».

Garcia va compartir ahir amb els seus defensats la satisfacció de la sentència. «La frase que he escoltat més de tots ells és que per fi se'ls ha acabat aquest patiment i aquest malson». Per a Garcia, aquest procés judicial «no hauria d'haver començat mai» ja que ha causat «un dany reputacional molt gran» a tots els exconsellers ara absolts, «la majoria d'ells persones que han ocupat càrrecs de responsabilitat al territori».

Camprubí: «Ens hauríem pogut estalviar el tràngol»

L'exalcalde de Manresa, Josep Camprubí, era ahir una de les persones alleujades per la sentència. Ell és un dels onze antics consellers de Caixa Manresa que, com a membres del consell de CX, van aprovar els increments de sou de Todó i Masana, per la qual cosa formava part dels 41 processats. Tot i que tenia «la consciència tranquil·la d'haver obrat correctament», ahir admetia, en declaracions a Regió7, que «fins que no hem vist per escrit la sentència, no m'ho he acabat de creure».

«De tot allò que se'ns acusava, no hi havia cap fonament, com ha quedat demostrat ara. Estic satisfet, perquè la sentència està molt ben justificada i documentada i, per tant, això em dona tranquil·litat per si algú hi presenta recurs», manifestava Camprubí. «Jo tenia la consciència tranquil·la, perquè vaig obrar bé, i tota la informació que teníem per prendre acords era la correcta», va dir l'exalcalde.

Camprubí va lamentar que «hàgim estat sis o set anys en aquest procés», per la qual cosa, vist el resultat, «és un tràngol que ens hauríem pogut estalviar». Segons va afegir, «en tot aquest procés hi ha hagut defectes viciats».

A més, va dir, tots aquests anys, «hem hagut de patir la pena del telenotícies. Ho hem patit, i ho hem pogut suportar i, per sort, la vida és molt més llarga que tots aquests problemes. Per tant, estic content de tancar una etapa».Rosell: «Ha estat un procés llarg que ha afectat en l'àmbit personal i institucional»

«M'esperava la sentència, tot i que, a vegades, la justícia mai saps per on et sortirà. En tot cas, estic molt satisfet per la resolució», valorava ahir a Regió7 l'expresident de Caixa Manresa i de CatalunyaCaixa Manel Rosell, un dels 41 membres del consell d'administració de CX -no era president en el moment de l'augment de sou- que han estat jutjats i ara absolts, en la sentència d'ahir. Segons expressava Rosell, «ha estat un procés excessivament llarg i complex. La base que hi havia en aquesta acusació no tenia cap recorregut, tot i que la van voler tirar endavant igualment». Segons va admetre, «han estat molts anys de procés judicial, i ha estat massa dur per a nosaltres. Afortunadament, durant el judici, va quedar demostrat que la fase d'instrucció havia estat absurda».

Rosell va afegir que «ha estat un procés molt llarg que ens ha afectat la reputació personal i la reputació institucional de tots els que hem estat imputats i absolts». I és que, tal com va explicar, «molts de nosaltres vam tenir càr-recs de responsabilitat. Puc parlar de mi, però també de molts altres». Aquests processos judicials, va assenyalar, «normalment t'afecten molt i, després, amb el pas dels anys, tothom se n'oblida». En tot cas, va assenyalar Rosell, «la fase d'instrucció va ser absolutament absurda, una cosa totalment fora de lloc». I l'acusació posterior de la fiscalia, «va ser tot un despropòsit, tal com ha quedat clar ara en la sentència».

Gimeno: «No ha estat agradable dur aquesta llosa sense haver fet res mal fet»

Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí des del 1999 i candidat de nou a la reelecció, també era un dels consellers de CX jutjats per aquest cas. Ahir no amagava la seva satisfacció per l'absolució. «Ha estat la sentència que pertocava i, per tant, estem contents, amb ganes de continuar treballant i de tirar endavant», va declarar ahir a aquest diari.

Segons Gimeno, «aquest cas no tenia a veure amb altres casos. No hi havia hagut ni desviació de fons públics, ni de fons de cap altre tipus, ni cap utilització indeguda... i l'administració deslleial s'aguantava pels pèls...», deia.

Amb l'absolució, reconeixia el batlle de Castellgalí, «ens sentim alliberats d'aquesta llosa que havíem de portar a sobre sense haver fet res malament». En el seu cas, va dir, «estic alleugerit a nivell personal, a nivell polític i a nivell familiar. Perquè, a banda de les peticions de presó, ens demanaven una fiança. Que t'embarguin el sou i el patrimoni familiar no era cap alegria», va assenyalar.

Per a Gimeno, doncs, el procés judicial «va ser un muntatge d'uns quants per tapar una altra cosa», referint-se a casos de corrupció que havien sorgit en altres sectors. Però al final, va destacar l'alcalde bagenc, «s'ha acabat evidenciant que no hi havia causa».

Per tant, va concloure Gimeno, «estic content, i animat, amb ganes de continuar treballant. I amb el convenciment personal que no hem fet res que no havíem de fer, tal com ha quedat demostrat en aquesta sentència, després de dos mesos i escaig de judici».