Dos exalumnes de l'antic col·legi dels claretians de Sallent han denunciat a Regió7 haver estat víctimes d'abusos sexuals d'un professor laic del centre entre els anys 1972 i 1973, quan tenien entre 10 i 11 anys d'edat.

Tots dos, que volen mantenir l'anonimat, han revelat que el mestre en qüestió (que posteriorment va exercir a l'escola pública de Sallent) els feia tocaments als genitals quan els cridava a la taula de professor. Un dels afectats, que assegura que va patir els abusos diverses vegades, ha denunciat el cas aquesta setmana a la Congregació dels Claretians de Catalunya. El seu portaveu, Josep Codina, ja li ha enviat per privat una resposta "demanant-li perdó per tot el que no haguem pogut fer".

Els fets van tenir lloc durant el curs 1972-1973, quan les dues víctimes feien cinquè de primària a l'antic col·legi Claret de Sallent, situat al carrer Àngel Guimerà. L'escola, dels pares claretians, va tancar el 1994 i posteriorment ha estat reconvertida en un museu.

Aquest diari ha pogut parlar amb cadascun dels dos afectats i el seu relat dels fets és coincident. Segons expliquen, el professor era un mestre que aleshores tenia poc més de 20 anys i que no era religiós. Posteriorment, va exercir a l'escola pública de Sallent, però ja està retirat de l'ensenyament des de fa anys.

"Durant la classe, a vegades ens cridava perquè anéssim a la taula d'ell per llegir la lliçó davant la resta d'alumnes", explica una de les víctimes. "Quan em cridava a mi, m'havia de posar darrere de la seva taula, a llegir en veu alta, davant dels meus companys. I llavors, mentre estava llegint, em començava a tocar els genitals, per sota dels pantalons, fora de la vista dels altres alumnes", relata.

"Jo llavors tenia 10 o 11 anys. I no sabia com reaccionar. Era una sensació rara"", explica. "Ho he recordat sempre. No ho he oblidat mai. Però mai no ho vaig explicar a casa, perquè no sabia com s'ho prendrien. Aquella època era molt diferent que ara. A més, estava convençut que als altres alumnes els havia de passar el mateix", afegeix.

Un altre testimoni, del mateix curs de l'altre afectat, explica que també va ser víctima dels mateixos fets, però només una sola vegada. "Un dia que jo portava pantalons curts, el professor em va fer sortir davant la classe, a llegir darrere la seva taula. I, d'amagat dels altres, em va tocar els genitals per sota dels pantalons, amb la punta dels dits", relata. En aquell moment, afegeix, "me'l vaig quedar mirant-lo fixament. I va parar de cop".

Aquest mateix testimoni afegeix que "ja mai més m'ho va tornar a fer. De fet, jo sempre portava pantalons llargs, i només m'ho va fer un dia que duia pantalons curts". En el seu cas, explica, "ho vaig explicar als meus pares, que van quedar molt sorpresos. Però, com que mai més no m'ho va tornar a fer, no van dir res".

La resposta de la Congregació dels Claretians

Un d'aquests dos testimonis ha denunciat els fets aquesta setmana a la Congregació dels Claretians de Catalunya. El seu portaveu, Josep Codina, li ha adreçat una resposta, a la qual ha tingut accés Regió7, en la qual li demana "perdó" pels fets.

"Ens avergoneix i ens dol moltíssim que un professor del nostre col·legi hagi pogut cometre els actes que descriu, perquè estan en gravíssima contradicció amb el que són els nostres valors cristians i claretians. I, per tot el que no haguem pogut fer, li demanem perdó", manifesta Josep Codina en el correu enviat a la víctima, al qual ha tingut accés aquest diari.

Els dos testimonis han denunciat aquests fets de Sallent just els mateixos dies en què s'ha conegut els casos d'abusos sexuals d'un religiós al col·legi Claret de Barcelona, entre el 1975 i el 1982,a diferents víctimes.

Arran d'aquests casos de Barcelona, la congregació dels claretians de Catalunya ha obert una adreça electrònica (prevenim@claretians.cat) per rebre qualsevol comunicació sobre fets o sospites d'abusos en els seus col·legis amb la finalitat de que els casos no quedin en silenci i traslladar-los a la Fiscalia.