L'escalada de robatoris en habitatges detectada els últims mesos ja té la traducció en dades a Manresa: durant el 2018, van augmentar un 46% respecte a l'any anterior. Això significa que ha estat la setena ciutat de Catalunya de més de 30.000 habitants amb un percentatge més alt d'increment.

Així ho recull el Portal Estadístic de Criminalitat del ministeri d'Interior, que ha reunit les dades aportades pels Mossos d'Esquadra, les policies locals i les forces estatals. Segons l'informe, a Manresa, no només han augmentat els robatoris en domicilis, sinó també els atracaments amb violència sobre les persones, amb un 29,5% més de casos. En aquest tipus de robatoris, la capital bagenca també se situa entre les ciutats amb més percentatge d'increment, en el sisè lloc del rànquing.

A més a més, els percentatges d'augment de Manresa són superiors a la mitjana de Catalunya, on l'increment dels robatoris en domicilis i dels atracaments ha estat, respectivament, del 10% i del 9%.

Val a dir que no totes les ciutats catalanes han patit de la mateixa manera la pressió dels lladres. Sense anar més lluny, a l'altra ciutat de la Catalunya Central que apareix en l'informe, Igualada, la xifra de robatoris del 2018 ha baixat en totes les tipologies.

I és que, a Manresa, s'ha passat dels 156 robatoris en domicilis del 2017 als 229 del 2018, cosa que significa un increment del 46,8%. Si s'hi inclouen, a més, els robatoris en comerços i altres establiments, la xifra de casos puja a un total de 306, un 15% més que el 2017.

Els atracaments (és a dir, els robatoris violents) també s'han disparat a Manresa, tot passant dels 129 als 167, és a dir, un 29,5% més. En canvi, l'increment dels petits furts ha estat més lleuger, del 8,5% (tot passant dels 800 als 868 casos). Es tracta de l'única tipologia de robatori en què l'augment ha estat similar al de la mitjana de Catalunya (que és d'un 10,6%).

Si s'agafen tot el conjunt de fets delictius que es van cometre el 2018 a Manresa, la xifra és de 3.693, un 15,5% més que el nombre de casos de l'any anterior. L'increment és lleugerament superior al de la mitjana de Catalunya, on els delictes van pujar un 11,6%.

Encara que tradicionalment la taxa de delictes a la Catalunya Central per cada mil habitants ha estat més baixa que la mitjana catalana, l'estadística de Manresa sempre ha estat superior a la del conjunt de la regió central. De moment, els Mossos encara no han difós la taxa de delictes per cada mil habitants del 2018.