La Guàrdia Civil ha detingut a Martorell un membre d'una organització criminal que introduïa haixix des del Marroc a través del mar Menor. A Catalunya també s'ha detingut una altra persona a Vila-seca, i en total l'operació 'Despedido' ha suposat la detenció de quatre persones més (tres a Múrcia i una, el principal líder, a Almeria). S'han incautat 840 quilos d'haixix, una embarcació, tres turismes, 7.000 euros i material tecnològic -sistemes de navegació GPS, telèfons mòbils o de satèl·lit. El registre a un domicili de Martorell va acabar amb la detenció d'un home marroquí, de 36 anys i un dels màxims destinataris de la droga. A Vila-seca va acabar amb la detenció d'un home, de nacionalitat espanyola i 24 anys.

La Guàrdia Civil, en el marc dels dispositius policials dirigits a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents, va detenir tres persones quan es trobaven davant la costa de Cap de Palos en una embarcació on es van incautar 840 quilos d'haixix. A partir d'aquí, es va engegar una investigació que va permetre identificar la resta d'implicats.

El líder de l'organització, un ciutadà marroquí de 41 anys i que viu a Almeria, té una àmplia experiència en activitats delictives, un fet que li havia permès evadir l'acció policial en altres ocasions. Comptava amb una important solvència econòmica per a afrontar els enviaments de droga amb seguretat i regularitat. L'home, arrestat després del registre al seu domicili, se'l considera l'encarregat d'obtenir haixix al Marroc i d'organitzar el transport i distribució a Espanya.

La resta de sospitosos mantenien amb el líder vincles de familiaritat o amistat. Això facilitava que el grup fos hermètic, ja que només donava feina a persones alienes -generalment amb dificultats econòmiques- per a dur a terme la part més arriscada de les operacions: la tripulació de les embarcacions i la descàrrega de la droga a terra.

Segons la investigació de la Guàrdia Civil, sempre utilitzaven el mateix 'modus operandi'. Organitzaven les tasques en una línia de costa propera al mar territorial, en una embarcació que després tripulaven fins a l'interior del mar Menor, on l'amarraven a un dels tradicionals punts sense control administratiu. Després, remolcaven l'embarcació amb vehicles fins a un habitatge proper que tenien en règim de lloguer.

A més de la droga, l'habitatge permetia ocultar els vehicles i les embarcacions i servia com a allotjament ocasional d'alguns dels membres del grup criminal.