Els Missioners Claretians de Catalunya van anunciar ahir que encarregaran a una persona externa a aquesta comunitat religiosa la investigació i revisió dels casos d'abusos a menors en el passat que estan sortint a la llum pel testimoni d'exalumnes dels seus centres d'ensenyament.

El dia 13 passat, el Col·legi Claret de Barcelona va apartar cautelarment de tota activitat amb menors l'antic professor i religiós claretià Francesc Figueras després de la denúncia d'un exalumne en les xarxes socials per presumptes abusos sexuals comesos fa 20 anys, i va comunicar el cas a la Fiscalia.

Un dels alumnes, Jordi, que en l'actualitat té 49 anys, ha acusat també el pare Francesc Figueras d'haver abusat d'ell una nit en la qual els alumnes de la seva classe havien sortit d'excursió. «Recordo que em vaig despertar i que m'estava tocant les parts íntimes i vaig notar que ell s'estava tocant», indica aquest antic alumne del Col·legi Claret, que precisa: «Em va estar tocant durant una estona, no va ser qüestió de segons. Jo no sabia gaire que era tot això i em vaig quedar paralitzat durant la matinada, fins a l'endemà».

Els Missioners Claretians de Catalunya van difondre ahir un comunicat en el qual expressen «la nostra preocupació i fermesa davant de qualsevol cas d'abusos a menors» i el seu «compromís total a aclarir qualsevol fet que hagi pogut passar en algun dels nostres centres i que, sempre que es pugui demostrar, s'assumeixin les responsabilitats pertinents».

Han demanat per això «a tots els qui tinguin informacions referents a aquesta qüestió, o que creguin que ens han de comunicar qualsevol indici, que es dirigeixin a nosaltres a través del correu prevenim@claretians.cat o de qualsevol responsable de la nostra institució». Segons el comunicat, el provincial dels claretians ha decidit encarregar a un dels membres del govern provincial que es dediqui prioritàriament a l'atenció a les comunicacions que es rebin i que recopili totes les dades i testimonis disponibles.

«Com ja vam fer al principi d'aquesta setmana, els Missioners Claretians es comprometen a informar a Fiscalia de qualsevol dada o indici que pugui ser rellevant per aclarir qualsevol fet relacionat amb abusos a menors», assenyala aquesta comunitat, que ha fet el mateix oferiment a Inspecció d'Educació. A més, una persona externa liderarà aquest procés de revisió.