L'exarquebisbe de Washington, l'excardenal Theodore McCarrick, ha estat reduït a l'estat laïcal, és a dir, expulsat del sacerdoci, després que el juliol passat renunciés al seu títol de cardenal, acusat d'abús sexual.

Es tracta d'una decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, aprovada pel papa Francesc, per la qual se l'aparta del sacerdoci pels seus delictes, segons informa Vaticà News.

A partir d'ara, McCarrick no podrà administrar els sagraments, presentar-se o vestir com un sacerdot ni rebre assignació econòmica per part de les institucions eclesiàstiques.

La decisió exemplar arriba pocs dies abans de l'inici de la cimera antipederàstia convocada pel pontífex del 21 al 24 de febrer.

McCarrick fa més de sis mesos que està reclòs en una cel·la del Vaticà, tot complint amb la pregària i la penitència imposada pel papa Francesc després d'acceptar la seva renúncia com a purpurat. La Congregació que dirigeix el cardenal espanyol Luis Ladaria va obrir una investigació en contra seu pels casos d'abusos sexuals de diversos nens fa més de 50 anys.

En concret, McCarrick, de 88 anys i exarquebisbe de Washington entre els anys 2000 i 2006, és acusat d'abusar sexualment de tres menors i de diversos seminaristes i joves sacerdots.

El juliol del 2018, McCarrick es va convertir en el primer prelat catòlic en gairebé cent anys en perdre el títol de cardenal, i va ser obligat a abstenir-se del ministeri públic.

El papa Francesc el va confinar a viure aleshores en un convent de Kansas, als Estats Units.