La Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat les diligències que havia obert contra l'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, amb relació al decret de convocatòria del referèndum de l'1-O, ja que, segons consta a l'escrit emès per la fiscal en cap provincial, Concepción Talón, «no ha resultat degudament acreditada la comissió dels delictes que van motivar la incoació d'aquestes actuacions».

La citació a Puimedon s'emmarcava en la decisió dels fiscals catalans de decidir reactivar, el setembre de l'any passat, la investigació contra els 712 alcaldes i alcaldesses que haurien donat suport al referèndum de l'1 d'octubre firmant decrets per a la cessió de locals de votació. Com ella, recentment, la fiscalia també ha arxivat les diligències contra els alcaldes de Manresa, Solsona i Moià, entre d'altres.

En el cas de l'Ajuntament d'Olesa, va rebre ahir la notificació de l'arxivament, que té data de 13 de febrer. En l'escrit, la fiscal assenyala que, malgrat que queda acreditat que l'1-O es van utilitzar com a col·legis electorals quatre locals de titularitat i gestió municipal, «no ha pogut constatar-se que l'alcaldessa d'Olesa de Montserrat dictés acord, resolució o disposició que coadjuvés efectivament a la preparació i/o celebració de l'esmentat referèndum».

A més, diu l'escrit de la fiscal en cap provincial, tampoc no ha resultat acreditat que l'alcaldessa «hagués cedit expressament o materialment l'ús de cap dels locals per a la seva utilització com a col·legis electorals ni ha pogut constatar-se que hagués donat cap ordre o instrucció perquè altres empleats públics o terceres persones possibilitessin l'obertura d'aquests locals».

En aquest cas, la fiscalia fa referència a un escrit de la secretària municipal de l'Ajuntament d'Olesa, emès en data 9 de juliol del 2018, que certifica que no constava l'emissió de resolució, ofici o comunicació subscrits per l'alcaldessa, confirmant la disponibilitat a facilitar els locals utilitzats com a centres de votació l'1-O, en resposta a la carta remesa des de la Presidència de la Generalitat el 6 de setembre del 2017 demanant als batlles la confirmació de disponibilitat dels locals.

Per tot plegat, afegeix l'escrit de la fiscalia, no es pot acreditar en l'alcaldessa «una clara i patent negativa a atendre els requeriments que es feien en la providència dictada pel Tribunal Constitucional el 7 de setembre del 2017» (de suspensió de la Llei de convocatòria del referèndum), i per tant, tampoc no queda acreditada ni la comissió del delicte de desobediència, ni els de prevaricació o malversació de cabals públics.

L'alcaldessa Puimedon va descar ahir que l'arxivament «representa molta tranquil·litat, per a mi i per als centenars d'alcaldes i alcaldesses que estan imputats pels mateixos motius, perquè anem tots de la mà». Puimedon va insistir, com ja va manifestar a la sortida de la seva compareixença davant la Fiscalia Provincial, que «mai he tingut consciència d'haver comès cap delicte» i va agrair de nou «les moltíssimes persones d'Olesa que van estar al meu costat i em van manifestar el suport».