L'Audiència de Barcelona ha condemnat a un any de presó l'amo d'una empresa de transports de Balsareny, Venancio S. L., per haver defraudat un milió d'euros a la Seguretat Social, en haver situat a Fraga una seu social fantasma, amb l'objectiu de pagar sous més baixos als treballadors, ja que el conveni col·lectiu de la província d'Osca l'afavoria. La sentència també condemna a tres mesos de presó un subordinat seu, Francisco C. L.

Cap dels dos, però, no haurà d'ingressar entre reixes perquè les penes són inferiors als dos anys i no tenen antecedents. Tot i així, Venancio S. L., administrador únic de l'empresa Llorsan 95, ha estat condemnat a pagar dos milions d'euros, la meitat dels quals per retornar l'import defraudat a la Seguretat Social i la resta en concepte de multa. Al seu torn, Francisco C. L. haurà de pagar una sanció de 50.000 euros.

Inicialment, tal com va publicar Regió7 el 20 de juny passatRegió7, la fiscalia demanava per a l'empresari sis anys de presó i, per al seu subordinat, dos anys. El dia del judici, però, celebrat aquesta setmana, els acusats de manera que les seves defenses van poder pactar una pena de conformitat amb el ministeri públic, que va acceptar rebaixar considerablement les seves peticions.

Els fets, segons la sentència de conformitat, es remunten al 2006, quan Venancio S. L., soci majoritari de Llorsan 95, va decidir traslladar el domicili social a Fraga, a la província d'Osca. El 2010, va tornar a canviar la seu i la va mantenir al mateix poble de Fraga.

La sentència considera que el trasllat del domicili social a Osca no va comportar el trasllat del centre de treball de Llorsan, ni tampoc de les seves unitats productives i organitzatives, que es van mantenir a Balsareny. De fet, l'únic que existia a Fraga era una oficina amb un únic empleat que feia tasques simplement burocràtiques o administratives, i que no afectaven l'activitat mercantil diària de l'empresa.

La gestió administrativa desenvolupada per Llorsan anava a càrrec d'una altra empresa, l'administrador de la qual és l'altre condemnat, Francisco C. L.

Segons la sentència, el canvi de domicili fiscal, de la província de Barcelona a la d'Osca, va ser una astúcia per reduir un 44% els costos salarials i de Seguretat Social de l'empresa. I és que, amb la seu a Fraga, s'aplicava el conveni col·lectiu del transport d'Osca, en lloc del conveni de Barcelona. Aquest fet va provocar que l'empresa declarés unes bases de cotització a la Seguretat Social inferiors a les que li haurien correspost. La situació es va mantenir fins al 2013, quan l'empresa va pactar amb els empleats un conveni propi.

Per tot plegat, l'Audiència condemna els dos acusats per un delicte de defraudació a la Seguretat Social, un d'ells com a autor (l'empresari Venancio S. L.) i l'altre com a còmplice (Francisco C. L.).

La sentència de conformitat, validada pel jutge el mateix dia del judici, va quedar pendent únicament que es decideixi de quina forma fraccionarà Venancio S. L. el pagament de dos milions d'euros.