El Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa ha arxivat la causa per desobediència que havia obert contra l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC), amb relació a la jornada de l'1-O. La magistrada, Maria Teresa Rodríguez, li havia imputat aquest delicte ara fa un any i tres mesos, com a resposta a la denúncia que el batlle va interposar contra les càrregues policials de la Guàrdia Civil. La jutgessa apuntava que Hernàndez hauria desobeït en no haver impedit que se celebrés la votació.

Finalment, però, el fiscal ha demanat el sobreseïment del cas, en no considerar provat que Hernàndez fos notificat personalment sobre la suspensió de l'1-O per part del Constitucional. I, davant de la falta de part acusatòria, la jutge s'ha vist obligada a arxivar el cas, tal com ja va haver de fer, pel mateix motiu, contra l'alcalde de Callús, Joan Badia. L'altre càrrec electe que es trobava en la mateixa situació, el regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona, continua de moment imputat.

En l'escrit en què demana l'arxivament del cas sobre Hernàndez, el fiscal conclou que «no hi ha indicis que participés en la confecció de cap acte de preparació del referèndum». L'únic que queda constatat, tant en l'atestat de la Guàrdia Civil com en la posterior denúncia del batlle, «és la seva presència en el lloc on es va celebrar el referèndum, juntament amb un centenar de persones, veïns del poble». El fet d'ostentar l'alcaldia, afegeix la fiscalia, «no és suficient per atribuir-li la qualitat de promotor o responsable de la celebració del referèndum», ja que «no consta que facilités, directament o indirectament, mitjans materials ni personals, ni l'accés a les instal·lacions públiques». El fiscal assenyala, a més, «que l'urna que es va confiscar va ser a l'exterior en un camp situat darrere l'ajuntament».

Tal com afegeix la fiscalia, l'alcalde només va tenir comunicació amb la Guàrdia Civil «per recriminar l'actuació de l'operatiu policial, que va considerar desproporcionada». En cap cas, assenyala el fiscal, Hernàndez «no es va erigir en figura responsable o representativa de l'acte».

Per a la fiscalia, per cometre un delicte de desobediència, «cal una conducta dirigida a impedir el compliment d'allò disposat per l'autoritat competent». Si bé, en aquest cas, l'alcalde havia de tenir coneixement de la inconstitucionalitat del referèndum, ja que era de domini públic, la fiscalia destaca que Hernàndez «no va ser notificat personalment» de la prohibició del Constitucional.

Després de conèixer ahir la notícia, Hernàndez, a través de les xarxes, va donar les gràcies «a totes les persones que m'heu donat suport i m'heu mostrat l'afecte durant aquest periple». Finalment, va remarcar, «la farsa cau», alhora que va assegurar: «Continuem amb l'embat. No pararem».