Els jutges de Manresa que cada setmana es desplacen a Vic per celebrar els judicis al penal han enviat una carta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on demanen no haver de seguir assistint al jutjat de la capital d'Osona. El motiu principal de les queixes és el mal estat en què es troben les instal·lacions, uns baixos al carrer Doctor Junyent. La petició dels jutges ha generat malestar entre els advocats vigatans, perquè consideren que vulnera els drets de la resta d'implicats en les causes, en especial dels ciutadans. Des del Col·legi d'Advocats de Vic, el degà Joan Riera ha explicat a l'ACN que l'objectiu és trobar una "solució temporal" que permeti seguir celebrant els judicis a Vic fins que es puguin fer les obres d'ampliació a l'edifici principal dels jutjats.

De moment el Col·legi d'Advocats de Vic no pot impugnar la petició dels jutges de Manresa, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no s'ha pronunciat al respecte. La voluntat del Col·legi d'Advocats de Vic, però, és parlar-ho primer amb els jutges i trobar una solució temporal. Tot i mostrar-se "completament d'acord" i "entendre a la perfecció" les queixes dels jutges per l'espai i les condicions amb què han de treballar o en què han de declarar alguns dels denunciants, els advocats pensen que traslladar tots els judicis del penal a Manresa seria molt més perjudicial pels interessats.

"Si ara una persona dedica una hora a venir a declarar o per assistir a un judici, si es fa a Manresa, o no es farà o es perdrà tot el matí", ha explicat Riera. "En el cas que es fessin a Granollers, per exemple, allà almenys les connexions en transport públic, amb tren o l'autobús, garanteixen la mobilitat dels ciutadans. Anar a Manresa, però, és un problema molt gran", ha dit Riera. "I què provocarà si les persones no poden anar als jutjats? Doncs suspensions i més suspensions", ha criticat.

La idea dels advocats de Vic ara es reunir-se primer amb els jutges de Manresa per intentar trobar una solució, que també hauria de comptar amb els vistiplau del TSJC, el govern de la ciutat, el Consell Comarcal, i també amb la conselleria de Justícia. Joan Riera ha explicat que el compromís a què es va arribar l'any 2001 amb els responsables de la conselleria de Justícia d'aquell moment era l'obligatorietat que tenien els jutges d'anar fins a Vic a celebrar els judicis que afectaven la comarca d'Osona.

Segons Joan Riera, la solució passaria per trobar un local "digne" a Vic on poder celebrar els judicis i que aquest espai fes les funcions de jutjat penal fins que es materialitzi el projecte d'ampliació i rehabilitació per convertir l'actual jutjat de Vic en una única seu on es concentrin tots els serveis judicials de la ciutat. El degà ha explicat que l'adjudicació d'aquest projecte, anunciat per l'exconseller de Justícia, Carles Mundó, va quedar aturat per l'aplicació de l'article 155.

De fet, el degà del col·legi ha explicat que s'ha intentat avançar les gestions per posar remei a una reivindicació que no és exclusiva dels jutges i que ve de llunya i ha explicat que recentment van mantenir reunions amb l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la conselleria de Justícia per tractar la qüestió.

La previsió amb què treballen des del col·legi és poder trobar aquesta solució temporal que satisfaci les parts i que serveixi de "pont" fins que d'aquí un any, el 2020, es pugui començar a licitar el projecte d'adequació i ampliació de la seu actual dels jutjats de Vic i s'acabin les obres.