El tinent coronel que va dirigir l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, va declarar aquest dimarts que no tenia constància que hi haguessin agents investigats per la seva actuació el dia del referèndum. De los Cobos va ometre així que hi ha tres guàrdies civils imputats a Fonollosa per presumpta detenció il·legal, tal i com han recordat a aquest diari els advocats voluntaris de l'1-O al Bages.

En la sessió d'aquest dimarts, l'advocat defensor Xavier Melero va preguntar a Pérez de los Cobos per què amb prou feines no va haver-hi detinguts l'1-O i si era coneixedor dels agents que eren investigats en els Jutjats d'Instrucció de Catalunya.

El tinent coronel va respondre que no li sorprenia que només hi hagués hagut sis detencions, perquè la prioritat dels operatius era el compliment de la missió, i no fer detencions. També va assegurar que no li constaven els agents que eren investigats, sinó "els més de 100 sobreseïments" que hi havia hagut.

David Casellas, coordinador dels advocats voluntaris de l'1-O al Bages, recorda, però, que tres agents de la Guàrdia Civil que van actuar a Fonollosa estan sent investigats per la detenció presumptament il·legal d'un ciutadà d'aquella localitat. La mesura va ser acordada per l'Audiència Provincial de Barcelona a petició de la Fiscalia i l'acusació particular que actua en defensa del ciutadà l'afectat.

Entre el material videogràfic facilitat a les defenses i aportat al Tribunal Suprem, afegeix Casellas, «hi ha la prova que aquest ciutadà va quedar emmanillat i privat de llibertat durant aproximadament 20 minuts al mig de la plaça del poble, custodiat per dos agents». Segons recorda, «l'Audiència Provincial qüestiona que aquesta mesura fos justificada, raó per la qual ha acordat citar a declarar com a investigats als agents responsables». Tots tres estan citats per al proper 8 de maig.