El màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, ha declarat al Suprem que l'1-O els agents només van actuar contra el que ells anomenen "muralles humanes", formades per persones adultes on, segons ha assegurat, no hi havia ni infants ni gent gran. Els advocats voluntaris de l'1-O al Bages evidencien que això "no és cert", ja que a Fonollosa, per exemple, els agents van arrossegar una dona de 70 anys, que, com a conseqüència, va patir una fractura de radi.

Així ho explica David Casellas, coordinador dels advocats voluntaris bagencs. "Tothom té presents les imatges de Fonollosa. Persones de totes les edats es trobaven pacíficament concentrades a la plaça de l'Església, al costat de l'Ajuntament on hi havia una sola urna per votar", recorda Casellas. Segons afegeix, "un important nombre d'agents uniformats van irrompre i, sense cap advertència prèvia i fent ús desproporcionat de la força, van començar a tibar la gent d'alguna de les seves extremitats, ja siguin braços o cames, a la vegada que els llençaven a terra amb força".

Un vídeo aportat al Tribunal Suprem (el que acompanya aquesta notícia) demostra que, d'entre la quarentena de persones que es trobaven a la plaça de Fonollosa, la primera que van decidir tibar d'un braç mentre era tranquil·lament asseguda en una cadira, i llençar-la a terra, va ser una dona d'edat avançada, de 70 anys. A resultes de la caiguda va patir fractura de radi. Va denunciar els fets, és acusació particular contra la Guàrdia Civil en les causes obertes al Jutjat de Manresa i serà testimoni al judici del Tribunal Suprem "per explicar la veritat", segons ressalta Casellas.