La presó de Brians 1, ubicada a Sant Esteve Sesrovires, ha estrenat un nou mòdul autogestionat per les mateixes internes que l'integren, un projecte pioner a Catalunya que busca fomentar l'autonomia de les preses, amb menys controls i amb més flexibilitat en les seves rutines diàries.

La consellera de Justícia, Ester Capella, va donar a conèixer aquest dimarts aquest nou format de gestió «pioner a Catalunya», en funcionament des de juliol i constituït per 26 dones. «Aquesta iniciativa és l'eina adequada per apoderar les dones privades de llibertat», va assenyalar Capella sobre aquest espai que, va dir, ajuda a «rebaixar la conflictivitat».

En aquest mòdul, les mateixes internes són les que es distribueixen les tasques de neteja de les zones comunes i organitzen els horaris per fer telefonades, servir-se el menjar o dutxar-se.

«Han de ser persones autònomes, els hem de donar les eines necessàries perquè tinguin autoestima», va subratllar la consellera, que va visitar la unitat amb el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i la directora de Brians 1, Gemma Torres.

Segons el departament, l'autogestió ha generat més implicació de les internes en la vida del centre, ha potenciat la seva responsabilitat i autonomia i ha millorat el clima social. De fet, des de la seva creació només hi ha hagut un incident «lleu» al mòdul, però no ha compromès la convivència entre les internes.

Les dones que formen part de la unitat són seleccionades per l'equip de tractament del centre penitenciari, que acull 150 preses, la majoria de les quals compleixen condemna.

Els criteris per accedir a aquest mòdul autogestionat varien en funció de la bona conducta i del grau de responsabilitat de les tasques que les internes fan al recinte i que inclouen des de treballar al forn fins a fer-ho a la bugaderia o en comunicació.

El mòdul està format per catorze cel·les dobles i dues d'individuals, que se sumen a una cuina, un menjador, un pati interior, les dutxes i la sala d'estar amb televisor i sofàs. Tot aquests espais són gestionats completament per les internes, que tenen llibertat per prendre decisions sobre la distribució i l'ús d'espais compartits.

A més de fomentar l'apoderament de les dones recluses, la iniciativa busca que les internes aprenguin a conviure, a autogestionar-se i a adquirir competències per després «afrontar la vida en llibertat», va afegir la consellera Capella.