La magistrada que instruïa el cas de les càrregues policials de l'1-O a Castellgalí, que van acabar amb 16 persones ferides, ha decidir arxivar la causa. Els denunciants ja han anunciat que recorreran l'arxiu. Aquesta és la primera de les causes presentades per les càrregues policials que van tenir lloc al Bages pel referèndum que s'arxiva.

En la seva resolució la jutgessa assegura que l'actuació dels agents de la Guàrdia Civil «és compatible amb l'ús de la força mínima imprescindible de qui s'enfronta a les forces d'ordre públic en un moment de tensió», descarta que hi hagués cap «excés policial» i tampoc considera que hi pugui haver responsabilitats penals per part dels agents. En aquest sentit, la instructora assegura que els efectius de la Guàrdia Civil «es van trobar una multitud (entre 150 i 200 persones) assentades al terra amb els braços entrellaçats amb el clar propòsit d'obstaculitzar o impedir l'entrada al centre de les forces de l'ordre». Segons la jutgessa, l'actitud dels votants concentrats «no pot qualificar-se de manera alguna d'innòcua en termes jurídics».

En declaracions a aquest diari, el coordinador dels advocats voluntaris de l'1-O al Bages, David Casellas, assegura que recorreran l'arxiu del cas a l'Audiència de Barcelona. També explica que en el cas que l'Audiència mantingui el mateix criteri que la instructora, «anirem més amunt, al Tribunal Constitucional» perquè considera que «s'ha vulnerat la tutela judicial efectiva» perquè no s'han practicat totes les diligències que s'han demanat.

En aquest sentit, recorda que ja es va haver recórrer a l'Audiència la negativa de la instructora a practicar algunes de les proves i en alguns casos, va obligar a acceptar-les. També afegeix que «en aquesta ocasió, no ens podran dir que no és el moment de presentar el recurs» perquè «ara la jutge ja ha valorat si hi pot haver o no responsabilitat penal» per part dels agents.

D'altra banda, Casellas també reclama que s'investiguin com una sola causa les diferents càrregues policials que hi va haver a la comarca del Bages. En concret, a part de Castellgalí, l'1-O, la Guàrdia Civil va carregar a Fonollosa, a l'IES Quercus i l'Escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada i a Callús. Casellas considera que en el moment que es practiquin determinades diligències, com en el cas del Quercus i s'obtinguin determinats informes que fins ara no hem pogut tenir, pot resultar que se'n derivi que hi havia una instrucció ordenada per instàncies superiors» i no presentar un recurs per l'actual arxiu del cas, podria fer que els fets de Castellgalí quedessin fora d'enjudiciament.