Cau una banda que va robar 35 quilòmetres de cable telefònic a les comarques del Bages, la Segarra i l'Alt Empordà. En total, la policia ha detingut sis persones, de nacionalitats brasilera, romanesa i espanyola, i d'edats compreses entre els 27 i els 51 anys, com a presumptes autores de cinc robatoris amb força. Com a conseqüència, van deixar durant dies sense servei telefònic més de 6.000 usuaris de diferents poblacions de les zones rurals de les tres comarques.

La policia estima que el grup criminal va vendre 17 tones de coure robat, amb les quals haurien aconseguit un benefici superior a 72.000 euros durant l'any i mig que va estar actiu. Els detinguts han quedat en llibertat amb mesures cautelars, després de passar a disposició judicial.

La investigació es va iniciar l'any 2018 arran de 52 sostraccions de cable telefònic en diferents punts de la demarcació de Girona, de les quals 29 es concentraven a la comarca de l'Alt Empordà. Els lladres van robar un total de 30 quilòmetres de cable, el que va causar uns danys valorats en més de 300.000 euros i va comportar deixar sense línia telefònica 5.519 usuaris d'aquesta comarca gironina.

Robatoris, de nit

Segons fonts policials, els autors dels robatoris actuaven sempre seguint el mateix patró i cometien els robatoris de nit. Escollien zones boscoses properes a carreteres secundàries i on les línies telefòniques estiguessin adjacents a la via. Tot seguit, despenjaven els cables sense arribar a tallar-los i, així, evitaven afectar el servei telefònic. Efectuaven el robatori al cap d'uns dies i s'enduien els cables seccionats a una zona agrícola de Ripollet. En aquest indret, en retiraven l'aïllant i es quedaven només amb el coure.

Arran de la investigació, la policia va comprovar que dos dels integrants de la banda eren els propietaris d'una empresa de reciclatges de metalls de Montcada i Reixac, des d'on aconseguien vendre el coure sostret. Els lladres, per no aixecar sospites, falsejaven els llibres de registre i les factures per tal que no constessin les quantitats reals de metalls venuts ni tampoc els diners obtinguts en les operacions de compravenda.

La investigació policial també va permetre acreditar que la banda hauria participat en cinc robatoris similars comesos entre el 3 de gener i el 27 febrer del 2019 a poblacions de l'Alt Empordà, el Bages i la Segarra.