El tinent de la Guàrdia Civil U41506Z, desplaçat l'1 d'octubre a Sant Joan de Vilatorrada, va narrar aquest dijous a la tarda al Tribunal Suprem com va ser l'operació per impedir el referèndum a la localitat bagenca, des del seu punt de vista. Una jornada on, va explicar, «no hi havia pacifisme per enlloc». El testimoni va arribar a parlar de «violència inusitada» i va assegurar haver rebut «empentes, cops de puny i puntades de peu».

David Casellas, coordinador de les defenses dels ferits al Bages durant l'1-O, recorda que les declaracions del tinent es contradiuen amb una resolució de l'Audiència de Barcelona sobre l'actuació al Quercus i per la qual ha revisat un total de 12 vídeos. La resolució nega que hi hagués agressions dels ciutadans a la policia abans de les càrregues i que la Guàrdia Civil avisés que recor-reria a la violència.

L'agent va explicar que van quedar al polígon Bufalvent de Manresa, i que van dirigir-se a l'IES Quercus amb quatre vehicles camuflats, amb quatre agents de paisà a cada un. El testimoni anava al final de la caravana i, diu, «podia sentir els crits de la gent congregada, devien ser unes 200 persones».

Agents de la Guàrdia Civil intenten entrar per la força a l'IES Quercus

Agents de la Guàrdia Civil intenten entrar per la força a l'IES Quercus

Així va actuar la Guàrdia Civil a Sant Joan l'1-O

El guàrdia civil va narrar un clima de «violència inusitada» quan van arribar al municipi: «He estat en diferents dispositius, unitats i llocs amb tot tipus d'experiències, però no oblidaré la mostra d'odi i menyspreu que hi havia allà, no m'ho havia trobat mai», i assegura que «no hi havia pacifisme per enlloc». Quan van intentar entrar a l'institut, va dir que es van trobar «una massa d'oponents que va començar a empènyer» per impedir la seva entrada al recinte.

El testimoni va afegir que «la massa de gent no només ens insultava, també ens empenyien, amb cops de puny i puntades de peu. Jo vaig patir alguns cops i esgarrapades», va afirmar, per afegir que «em van donar diversos cops de puny a l'esquena però no ho vaig denunciar. També van llançar alguna ampolla, però no gaires objectes», va dir, i també va relatar les sensacions dels seus companys aquell dia: «Creien que no sortiríem d'allà».

El mateix agent també va reconèixer haver denunciat els mestres de Sant Andreu de la Barca i ho va argumentar. «Jo sé que el meu fill està orgullós i vol seguir la professió del seu pare i no puc consentir que el facin sortir de classe per protestar pel que va patir el seu pare l'1-O», va manifestar.

El lletrat de Cuixart, Benet Salellas, li va demanar quines situacions va veure directament. «Jo vaig escoltar insults com fill de puta, o fora forces d'ocupació, i també veig cares d'odi i menyspreu», ha manifestat. El tinent ha afegit que «metafòricament es mastegava l'odi i la ràbia». «No sé com la podien contenir tant de temps, va ser inaudit», va subratllar.

«Ús totalment proporcional i congruent» de la força

També a preguntes de Salellas, va dir que no va veure que cap ciutadà resultés lesionat (el lletrat afirma que hi van haver 14 casos) i va defensar un ús «totalment proporcional, congruent i oportú» de les porres. També va negar que els agents actuessin «sorpressivament» colpejant manifestants ni que tiressin gent per les escales de l'institut. «No, perquè els primers que colpegen són ells que impedeixen l'actuació de la policia», va respondre. A més, va dir que a un agent li van tirar una cadira metàl·lica i que això va provocar que caigués a terra.

A preguntes del lletrat Jordi Pina, va reconèixer que quan sortien amb paperetes ningú va saltar la línia policial per «treure'ls» el material i tampoc que ningú portava armament.

A preguntes del lletrat de Forn, Xavier Melero, va afirmar que els havien fet una reunió el dia 30 per donar-los «instruccions verbals» sobre com actuar i que els van llegir la part dispositiva de la interlocutòria del TSJC. Melero va preguntar si els van indicar que l'actuació havia de ser conjunta amb els Mossos i que havien d'actuar a requeriment de la policia catalana si calia intervenció d'ordre públic. El tinent va dir que d'això no els van dir res.

L'1-O va deixar diversos ferits a Sant Joan

Tot i l'oposició d'unes 600 persones, la Guàrdia Civil va aconseguir entrar a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada i va requisar les urnes. Ho van fer cap a 1/4 de 3, a cop de mall i trencant el vidre del centre ja que a la porta estava plena de gent. Arran de la trencadissa, gent que estava fent cua, entre ells persones grans, van patir talls. A més, hi va haver càrrega contra els presents, que també va provocar diversos ferits. L'alcalde, Gil Ariso, va rebre un cop d'escut a l'orella i un altre cop de porra.