L'exregidora d'ERC a Jorba Agustina Solís, que des d'aquest dimarts està sent jutjada a l'Audiència de Barcelona per intentar estafar a la seguretat social fingint una malaltia, ha al·legat que es van usar les seves dades de forma fraudulenta.

La regidora, per a qui la Fiscalia demana dos anys i cinc mesos de presó, és un dels 16 investigats per falsedat documental i temptativa de cobrament de pensions indegudes de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) entre els anys 2011 i 2013, que són jutjats a l'Audiència de Barcelona.

El Ministeri Fiscal imputa a Solís un delicte consumat de falsedat en document oficial i un altre en grau de temptativa de gaudi indegut de prestacions o, alternativament, d'estafa, per la qual cosa sol·licita també una multa de 54.750 euros.

La fiscal, l'INSS i el Servei Català de Salut acusen l'exregidora d'haver sol·licitat la pensió d'incapacitat permanent - que li va ser denegada - aportant un informe mèdic fals en el qual es feia constar que patia trastorns depressius i psicològics greus.

En concret, asseguren que Solís va lliurar a l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) un document adulterat amb l'encapçalament de l'Institut Català de la Salut (ICS) i ho va fer acompanyada de la suposada capitost de la trama, també imputada en la causa per haver simulat informes mèdics per a cada un dels acusats.

Durant la vista oral, Solís ha negat conèixer la seva suposada acompanyant, ha garantit que mai no va sol·licitar cap prestació social perquè no ha estat mai malalta i ha afirmat que només es va assabentar del cas quan li va arribar la denegació.

"Estic completament segura que han utilitzat les meves dades personals", ha insistit després de reconèixer que només ha acudit en una ocasió a l'ICAM amb "una companya peruana del curs de català" que estava tramitant una ajuda.

De la seva banda, la suposada líder de l'entramat, que ja va ser condemnada per falsedat en document oficial el 2012, ha corroborat que no coneix Solís i ha negat tots els càrrecs.

Ha assegurat que els imputats van acudir a ella perquè els acompanyés a demanar les prestacions, però que eren els propis acusats els qui portaven els informes mèdics en sobres, el contingut dels quals -ha dit- mai no va arribar a veure.

"Em demanaven que hi anés perquè a mi m'encanta Barcelona", ha sostingut després d'afegir que tot i que ha "acompanyat" una cinquantena de persones a realitzar aquests tràmits de forma desinteressada, no és una "estafadora professional", sinó una "netejadora".

Arran de l'informe provisional presentat per la Fiscalia, el grup municipal d'ERC, que governa l'Ajuntament de Jorba, va forçar Solís al desembre del 2016 a lliurar la seva acta de regidora d'Entitats, Comissions Organitzadores i Festes, càrrec que ostentava des de maig del 2015.

Això no obstant, Solís no es va desvincular del partit, amb el qual va concórrer en cinquè lloc a les municipals, i el seu perfil continua a la pàgina web d'ERC a Jorba.