El cap del dispositiu uniformat de la Guàrdia Civil que va intervenir a Castellgalí i Fonollosa l'1 d'octubre ha afirmat aquest dimecres a la tarda al Tribunal Suprem que el comportament dels agents a l'escola castellgalinenca de Sant Miquel va ser «exquisit» davant un grup de gent «organitzada» i que en tot moment va fer cas omís dels seus requeriments. L'actuació es va saldar amb 19 ferits.

A Castellgalí, el tinent ha explicat que es van trobar, cap a les 10 del matí, un grup d'unes cent persones que impedien l'accés a l'escola Sant Miquel. "Tenien una actitud clara d'obstaculitzar la nostra feina i no deixar-nos passar. Estaven molt organitzats i crec que tenien rols assignats", ha dit.

Segons el relat del guàrdia civil, ell mateix va intentar demanar als concentrats que col·laboressin, "però en van fer cas omís". A continuació va ordenar a uns 25 dels seus homes que hi intervinguessin i van intentar apartar les persones de l'accés. "Es van entrellaçar molt bé i no va ser fàcil treure'ls. Vam acabar xops de suor", ha explicat, i ha afegit que "vam ser exquisits; ho vam fer tot amb les mans".

Un guàrdia civil diu que agents dels Mossos els van «increpar» a Castellgalí

El cap del dispositiu ha denunciat que els manifestants els van insultar i els van donar cops de peu des del terra i cops de mà tot i estar entrellaçats. També van rebre algun escopit i ha lamentat la no intervenció dels Mossos, que en una ocasió van recriminar a la Guàrdia Civil el seu comportament, tot i que ell no ho va veure directament. "Un subordinat em va dir que a fora hi havia quatre mossos que els havien estat cridant i increpant i això va fer envalentir la gent", ha comentat.

Un dels pitjors moments, ha apuntat, "va ser el replegament", quan van sortir "amb l'equip de la policia judicial encapçalat i un grup dels meus homes es va quedar enrere. Era la massa qui imposava el ritme. I realment no volien que marxessim. Un es va tirar sobre el cotxe, l'altre sota la roda... Era provocació darrere provocació".

Quan al material que es va incautar a Castellgalí, el tinent ha dit que desconeixia què s'havia endut la policia judicial.

Assumeix que va ser ell qui va rebentar les portes de l'ajuntament de Fonollosa

Després d'actuar a Castellgalí, el grup del tinent va passar per Manresa i seguidament va actuar a Fonollosa. Allà, ha dit, "hi havia una barricada que impedia l'única entrada al poble". Altra cop va intentar dialogar amb els concentrats, "uns 53 segons de rellotge", ha comptat, i novament li van fer cas omís.

El guàrdia civil ha assumit que va ser ell qui va rebentar totes les portes de l'ajuntament durant la recerca d'urnes. "Les portes les vaig fer jo. Eren poques, no recordo quantes. I els hi vaig donar un cop mínim". L'urna va aparèixer en un camp, tapada amb roba i herbes. La van localitzar agents d'informació avançada, tot i que el cap del dispositiu ha assegurat que no se li va comunicar on era fins que ja eren dins del consistori.

Actuació de la Guàrdia Civil a Fonollosa

Actuació de la Guàrdia Civil a Fonollosa

El juny passat, tres agents antiavalots de la Guàrdia Civil que van actuar l'1-O a Fonollosa van declarar davant la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa que no se'ls va donar "pautes clares" de com actuar durant el dispositiu. Els agents, a més, van afirmar que a Fonollosa hi havia "violència generalitzada".