El tribunal que jutja el procés sobiranista ha citat el 25 d'abril a declarar com a testimonis diversos diputats i senadors d'ERC, així com comandaments dels Mossos que van tenir un paper rellevant l'1-O, com el que fos cap d'antiavalots, una unitat l'absència de la qual en els col·legis ha estat qüestionada al llarg del judici. També el mateix 25 d'abril serà el dia que declararà l'alcalde Prats de Lluçanès, Isaac Peraire. I declararà el Comissari en cap de Mossos d'Esquadra de la zona del Bages, Sergi Pla.

El Tribunal Suprem ha donat a conèixer aquest divendres un nou calendari del judici per l'abril, un mes carregat de testificals que s'encarregarà de tancar una trentena de ciutadans que van anar a votar l'1 d'octubre i que declararan el dia 30 a petició de les defenses.

Un dia abans ho faran els europarlamentaris Ana Gomes i Ivo Vagl, que seran preguntats sobre l'acció exterior al voltant del procés desplegada per l'anterior Govern; del diputat alemany Andrej Hunko, i de Manon Masse, la diputada del Parlament del Quebec, que suposadament va actuar com observadora per a l'1-O.

El nou calendari modifica lleugerament l'anterior però manté citacions com la del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, programada per al 23 d'abril.

No així la del cantautor i exdiputat de JxSí Lluis Llach, que passa al 29; o la d'Albert Batlle, que va dimitir com a director dels Mossos després de l'arribada de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, posposada al 25.

Serà just aquest dia quan desfilin per la Sala de Plens diversos caps o antics responsables de Mossos, com Carles Hernandez, cap de la Brigada Mòbil l'1-O, que fa mesos es va convertir en el número dos de l'àrea d'Informació.

El seu ascens es va produir mesos després que alguns dirigents del Govern, com el president Quim Torra, es queixessin de les càrregues dels antiavalots a Girona i Terrassa contra manifestants independentistes que intentaven boicotejar actes de Vox en el passat pont de la Constitució. Unes crítiques de què el conseller Miquel Buch es va acabar disculpant davant els Mossos.

També està citat aquest dia un històric comissari, Sergi Pla, que va dirigir la BRIMO, va comandar el desallotjament d'indignats a Plaça de Catalunya i va dimitir arran del cas d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull per una pilota de goma.

El 25 el Suprem també sentirà Carles Anfruns, cap de la Regió Metropolitana de Barcelona; Josep Guillot, cap de la Comissaria General de Mobilitat; Josep Maria Estela, intendent dels Mossos en les terres de l'Ebre; i Pere García, secretari general del sindicat SAP-FEPOL, majoritari en els Mossos.

I aquest mateix dia 25 d'abril s'endinsarà a més en el terreny polític de la mà de diversos diputats autonòmics d'ERC com Jordi Orobitg, exdiputats de JxSí com Eduardo Reyes; senadors d'ERC com Joaquim Ayats; o l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, entre d'altres.

Destaquen també les citacions d'una assessora del departament d'Economia, que dirigia Oriol Junqueras, o l'exsecretari general de Presidència Lluís Juncà, a qui probablement preguntin sobre el presumpte ús de fons públics per a l'1-O.

El dia 30 d'abril està citat a declarar l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez.